Novosti Svijet

inauguracija bugarskog predsjedanja

Tusk usporedio zapadni Balkan s 'Igrom prijestolja', ali bez zmajeva

inauguracija bugarskog predsjedanja

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je na inauguraciji bugarskog predsjedanja EU u četvrtak u Sofiji usporedio zapadni Balkan s tv-serijom "Igra prijestolja", ali bez zmajeva.
U govoru na bugarskom je Tusk, bivši poljski premijer spomenuo prioritete novog rotirajućeg predsjedništva, a to su europska perspektiva zapadnog Balkana tj. zemalja bivše Jugoslavije i Albanije.
"Povijest Balkana je dramatičnija i zanimljivija od scenarija 'Igre prijestolja' iako nema zmajeva", rekao je u slikovitom govoru punom anegdota i povijesnih referenci.
"Željeli bismo da sadašnjost i budućnost Balkana manje sliče dramatičnim filmovima. Ljudi te regije zavrjeđuju stabilnost i blagostanje", naglasio je.
On je pohvalio napredak, hrabrost i odlučnost koji su doveli do europskih uspjeha Bugarske.
"Nitko vam ništa nije poklonio. Vi ste zaslužni za taj povijesni zaokret", naglasio je Bugarima, najsiromašnijim članovima EU koji su i među najvećim euro-optimistima.
Tusk je rekao da je uvjeren u učinkovitost bugarskog predsjedanja koje je počelo u siječnju i namignuo premijeru Boiku Borisovu, bivšem treneru karatea.
"S premijerom koji unosi strah u kosti bilo kojem protivniku ćete uspjeti ",  zaključio je.

Naslovnica Svijet