Novosti Svijet

la famiglia

Ponovno uhićena zloglasna 'mafijaška princeza': Italija iza rešetaka vraća prvu ženu na čelu zloglasne Cose nostre

la famiglia

Maria Angela Di Trapani (50) ponovo je odvedena u zatvor u utorak.

Izišla je iz njega, nakon izdržane osmogodišnje kazne, preklani kao capomandamento, dakle kao vođa osnovne teritorijalne jedinice (mandamenta) mafijaške Cose nostre u Resuttani, dijelu Palerma, a sada se iza rešetaka vraća kao možebitna nasljednica Totòa Riine, tj kao mafijaška šefica zadužena obnoviti Oblasno povjerenstvo Cose nostre, koju novinari zovu Kupolom: tijelo gdje se šefovi mandamenata dogovaraju o zajedničkim akcijama, odobravaju akcije koje mogu utjecati na zaradu ili sigurnost više njih, te napokon dijele teritorij, na kojemu je u međuvremenu svaki mandamento autonoman.

Mammasantissima

Već se znalo događati da se žene nađu na čelu mandamenta kao delegati, odnosno zamjenice, svog supruga, na primjer Cristina Messina Denaro, sestra Mattea Mesine Denara koji već 26 godina izbjegava uhidbu (zatvorena 2013) – ali ovo bi bio prvi put da se neka žena našla na čelu cjelokupne Cose nostre, pa makar samo s ograničenim mandatom obnove njezina vrha. Vjerojatno je to prvi put da je žena i mammasantissima, a ne samo pezzo da 90 (komad od 90, u našemu najpoznatijemu kriminalnom žargonu: krilnik).
 

 

 


Maria Angela Di Trapani kći je, sestra, supruga, snaha, zaova i jetrva mafijaških bosova. Odrasla je i odgojena kao mafijaška princeza. Njezinom udajom za Salvuccia Madoniju ostvarena je dinastička veza između klanova (famiglia) Di Trapani i Madonia. Vjenčali su se 23 svibnja 1992, istog dana kada je Cosa nostra ubila bivšeg tužioca Giovannija Falconea, zajedno sa suprugom i trojicom policajaca u zaštitnoj pratnji, a eksplozija je bila tako jaka da je digla u zrak i zdrobila pedesetak dužnih metara autoceste od Palerma do Capacija.

„To je svadbeni dar Salvucciu i Mariji Angeli“, poručio je mandamento iz Corleonea koji je organizirao taj atentat i koji je do nedavne smrti predvodio capomandamento i capo dei capi Satvatore „Tottò“ Riina.

Usput, Riinina kći i zatočeni zet sada preko Interneta prodaju kavu i druge proizvode sa zaštitnim znakom tu Totò (striko Totò), s likom toga zločinca osuđenoga za ubojstva više od 600 osoba. Mafija je, naime, i brend.

Maria Angela Di Trapani je karijeru započela kao časnik za vezu sa svojim mužem i njegovom braćom Ninom i Giuseppeom, osuđenima na doživotni zatvor. Salvino Madonia je najpoznatiji po tome što je ubio Libera Grassa, poduzetnika koji je javno odbio plaćati ujam mafiji. Zatvorena je 2008 jer se pročulo da je iz zatvora prenijela naredbu da bude ubijen Giovanni Bonanno, u to doba namjesnik mandamenta u San Lorenzu, odvjetak znamenite familije koja je Cosu nostru proslavila u New Yorku. Bonanno je, naime, tvrdio da njezin sin Francesco nije začet u epruveti sjemenom muža Salvina Madonije, donesenim iz zatvora, nego da je rezultat preljuba. Ta vrsta uvrede pere se jedino krvlju, ne samo u mafiji. Bonanno je nestao u siječnju 2006 i nikada nije pronađen.

Capomandamento

Mjesec kasnije je capomandamento Salvatore Lo Piccolo pisao Bernardu Provenzanu (mammasantissimi koji se skrivao od uhidbe također 26 godina): "Na žalost nije bilo načina posegnuti za drukčijim rješenjem. Stoga smo morali donijeti tu gorku odluku.“

Sada je zatvorena jer tužilaštvo smatra da je ona odlučila smrtnu kaznu za Giovannija Niosija, Lo Piccolova pobočnika, koji je s tužilaštvom dogovorio visinu svoje zakonske kazne – a Cosa nostra smatra bilo koji dogovor s tužilaštvom kao gnusno otpadništvo koje se kažnjava smrću. Niosija je ipak spasila intervencija familije koja u Palermu kontrolira četvrt Porta nova.

 

 

Naslovnica Svijet