Novosti Svijet

otkrivaju se nevjerojatni detalji

'Paradise Papers' razotkrili veze Trumpovih saveznika s Rusijom, englesku kraljicu i još mnogo tajni svjetskih bogataša

otkrivaju se nevjerojatni detalji

U najnovijem curenju podataka iz dvije velike agencije za pružanje offshore usluga otkriveni su brojni detalji o tajnim poslovnim računima najbližih suradnika svjetskih lidera, te načinima na koje globalne tvrtke, kao i bogati i slavni pojedinci izbjegavaju plaćanje poreza kroz sve ‘kreativnije’ knjigovodstvo.

Među ukupno 13,4 milijuna dokumenata koji su procurili iz pravničke tvrtke Appleby, registrirane na Bermudima, te offshore fonda Asiaciti Trust iz Singapura, nalaze se podaci o ulaganjima britanske kraljice, bliskih suradnika Vladimira Putina i Donalda Trumpa, globalnih tvrtki poput Applea, Nikea, Ubera i drugih, te poznatih glazbenika poput Maddone i Bona Voxa.

U dokumentima, koje je obradio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ), se nalaze i državni poslovni registri nekih od najtajnovitijih poreznih oaza na Karibima, Pacifiku i u Europi, poput Antigve i Barbude, Cookovog Otočja i Malte. Ukupno je u bazi dokumenata, prozvanoj ‘Paradise Papers’, obuhvaćena jedna petina najprometnijih poreznih oaza u svijetu.

Dokumente je dobavio njemački dnevnik Süddeutsche Zeitung, te ih je podijelio s ICIJ-em, čija mreža broji više od 380 novinara u 67 svjetskih država. Detalje iz Paradise Papersa istovremeno su objavili The Guardian, New York Times, BBC i još 93 drugih medija diljem svijeta.

Kada se pogledaju svi podaci zajedno, otkrivaju se nevjerojatni detalji, poput tragova nabavke špijunskih aviona koje su kupili Ujedinjeni Arapski Emirati, barbadoske tvrtke kanadskog inžinjera za proizvodnju eskploziva koja je pokušala izraditi ‘super top’ za iračkog diktatora Saddama Husseina, te bermudsku tvrtku pokojnog meksičkog svećenika Marciala Maciela Degollada, koji je osnovao Kristove legionare, a čija je ostavština okaljana navodima o zlostavljanju djece.

U bazi podataka Paradise Papersa otkriveni su interesi i aktivnosti više od 120 političara i svjetskih vođa, među njima engleske kraljice Elizabete II., te 13 savjetnika, donatora i članova administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Tvrtka Trumpovog ministra gospodarstva Wilbura Rossa, primjerice, dobila je više od 68 milijuna dolara u prihodima od ruske energetske tvrtke koja je u suvlasništvu Putinovog zeta.

Ruski poduzetnik Jurij Milner, zvijezda silicijske doline koji je jedan od najvećih ulagača u Twitter i Facebook, te koji je sa Stephenom Hawkingom pokrenuo Breakthrough Starshot, inicijativu za slanje sondi do sustava Alpha Centauri, primio je znatna sredstva ruskih državnih firmi za svoja ulaganja u američki tehnološki sektor. Njegov je investicijski fond primio 191 milijun dolara od ruske VTB Banke, koje je potajno uložio u Twitter. Ruski plinski div Gazprom financirao je tvrtku-ljusku koja je investirala u Milnerovu tvrtku koja je držala oko 1 milijardu dolara Facebookovih dionica prije nego što je Mark Zuckerberg ponudio dionice na burzi.

Otkriveni su i detalji o poreznim makinacijama više od 100 multinacionalnih kompanija, među njima i Apple, koji je od Applebyja tražio da mu pronađe novu poreznu oazu, nakon što je istraga američkog Senata otkrila kako su izbjegli plaćanje desetaka milijardi dolara poreza prebacivanjem zarade na irske podružnice. U kontaktu s Applebyjem raspitivali su se ‘može li Irska ostati administrativni centar a da ne moramo plaćati poreze u tim državama’.

Naslovnica Svijet