Novosti Svijet

evo čime se 'pucaju'

Pala velika pošiljka 'vojničke droge' za IS: 50 milijuna eura vrijedne tabletice trebale su stimulirati vojnike kalifata za okrutne borbe

evo čime se 'pucaju'

Talijanske vlasti objavile su u petak da su zaplijenile golemu pošiljku droge kojom je Islamska država namjeravala financirati svoje operacije i stimulirati vojnike za borbe.

Oko 24 milijuna tableta Tramadola, ulične vrijednosti 50 milijuna eura, otkriveno je u južnoj luci Gioia Tauro, objavili su carinici. Raciju u petak koordinirao je antimafijaški tužitelj u Kalabriji uz pomoć američke Agencije za borbu protiv narkotika (DEA)

Pošiljka je stigla iz Indije, a odredište je bila Libija, priopćila je policija dodajući da je sličan teret prije šest mjeseci otkriven u sjevernoj luci Genovi.

Prema talijanskim vlastima, pripadnici IS-a često koriste Tramadol kao stimulans. Taj opijat poznat je kao "vojnička droga". Riječ je o opioidnom analgetiku koji u većim dozama stvara osjećaj euforije i povećava koncentraciju, a na zlu glasu je jer izaziva jaku ovisnost te brojne nuspojave među kojima su epileptični napadaji, sklonost suicidu, gubitak želje za seks, halucinacije, zatvor... 

Naslovnica Svijet