Novosti Svijet

ČEKA U BELGIJI

Izdan uhidbeni nalog za katalonskog predsjednika! Smijenjenom Puigdemontu prijeti čak 30 godina zatvora zbog pobune i neposluha

ČEKA U BELGIJI

Španjolski sudac izdao je uhidbeni nalog za smijenjenog katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta koji je u Belgiji, rekao je u četvrtak njegov odvjetnik belgijskoj državnoj talaviziji VRT.

"Upravo sam čuo od moga klijenta da je izdan uhidbeni nalog za predsjednika i četiri njegova ministra koji su u Belgiji", rekao je odvjetnik Paul Bekaert VRT-u.

"G. Puigdemont će ostati ovdje. On je rekao kako će u potpunosti surađivati s belgijskim vlastima tijekom procedure", rekao je Bekaert.
 

 

 


Španjolska sutkinja odredila je u četvrtak pritvor bez mogućnosti jamčevine za smijenjenog katalonskog potpredsjednika vlade te sedam ministara optuženih za proglašenje nezavisnosti Katalonije koji su ostali u Španjolskoj i odazvali se pozivu suda.
Pritvoreni dužnosnici optuženi su za pobunu protiv španjolske države, neposluh i korištenje novca za organiziranje referenduma i aktivnosti protivnih španjolskom ustavu. Prijete im zatvorske kazne od oko 30 godina.

Španjolska vlada je razriješila dužnosti katalonsku vladu prošlu subotu i preuzela izravnu upravu nada Katalonijom, dan nakon što je proglašena nezavisna republika Katalonija, te raspisala prijevremene izbore u pokrajini za 21.prosinca.

 

 

Naslovnica Svijet