Novosti Svijet

potvrđena optužnica

Pobuna, neposluh i malverzacija javnim novcem: predsjednik katalonske vlade mora se pojaviti na sudu u Madridu

potvrđena optužnica

Španjolski vrhovni sud prihvatio je u petak optužnicu protiv smijenjenog predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta i ostalih 13 vladinih dužnosnika zbog navodne pobune, neposluha i malverzacija javnim novcem, pa se u četvrtak i petak moraju pojaviti na saslušanju na sudu u Madridu.

Vrhovni sud je tako prihvatio optužnicu španjolskog državnog odvjetništva.

Puigdemont se nalazi u Bruxellesu.

Sud je priopćio kako je otpočeo procesuiranje optužbi za pobunu i neposluh protiv Puigdemonta i drugih katalonskih čelnika. 

Puigdemont iz Belgije: Ne tražim azil, tražim od Europe da reagira

Carles Puigdemont, koji se od jučer nalazi u Bruxellesu, obratio se ranije danas javnosti i, među ostalim, rekao da nije došao u Belgiju tražiti azil, nego tražiti od Europe da reagira, javlja HRT

- Došli smo u Bruxelles kako bismo u sjedištu europskih institucija upozorili na katalonski problem i razotkrili politiziranost španjolskog pravosuđa, odsutnost nepristranosti i spremnost da se progone ideje, a ne zločin, te kako bismo pokazali svijetu veliki manjak demokracije u Španjolskoj - rekao je smijenjeni katalonski predsjednik.

Puigdemont je istaknuo da ne pokušava pobjeći od pravosuđa, da su optužbe španjolskih vlasti protiv njega i katalonskog vodstva neutemeljene. 

Dodao je da prihvaća demokratski izazov izbora 21. prosinca i da će priznati rezultate tih izbora. Prije povratka u Španjolsku Puigdemont je zatražio sudska jamstva. 

Belgijska vlada nije poduzela niti jedan jedini korak kako bi potaknula Puigdemonta da dođe u Belgiju, priopćio je ured belgijskog premijera Charlesa Michela.

Naslovnica Svijet