Novosti Svijet

Digli bi se na oružje

Skupina srpskih dobrovoljaca spremna braniti jedinstvo Španjolske, žele se osvetiti 'katalonskim separatistima' koji su se borili za Hrvatsku

Digli bi se na oružje

Skupina bivših dragovoljaca iz Srbije, ali i drugih zemalja, koji su na strani proruskih separatista ratovali u ukrajinskom Donbasu ili Donjeckom bazenu, objavili su da su spremni oružano braniti cjelovitost Španjolske.

Vijest je na Facebooku objavio tzv. Sveukrajinski savez veterana antiterorističke operacije, navodeći da je u njihovoj bazi već formiran i bataljun od 300 dragovoljaca koji su s oružjem u rukama spremni krenuti u zaštitu jedinstva španjolske kraljevine.
"Sada kad se prijetnja separatizma nadvila nad Španjolskom, smatramo našom svetom dužnošću pomoći španjolskoj braći", naveli su u priopćenju.

Dragovoljci iz Srbije od samog su se početka oružanog sukoba u Ukrajini počeli priključivati snagama pod kontrolom Moskve.

Riječ je mahom o bivšim pripadnicima paravojnih srpskih operacija u ratovima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te na Kosovu.

Njihovu nazočnost u Ukrajini još je u ljeto 2014. godine javno potvrdio premijer samoproglašene Narodne Republike Donjeck Aleksandar Zaharčenko. Prema riječima Zorana Andrejića iz Četničkog pokreta, jedini uvjet za njihov odlazak u Ukrajinu bilo je ratno iskustvo.

Priča o Chicu

– U svim ruskim medijima i svuda u Rusiji vlada velika zahvalnost zato što se pojavilo naših 10-15 ljudi – pohvalio se tada Andrejić.

Od početka krize u Španjolskoj on, kao i dobar dio nacionalističke desnice u Srbiji, otvoreno se protivi katalonskoj neovisnosti. Kao jedan od razloga, ali i mobilizacijski faktor, navodi se činjenica da su se "katalonski separatisti" borili za neovisnost Hrvatske.

Izvlači se i priča od Eduardu Floresu, poznatijem kao Chico, čija je majka Nelly podrijetlom Katalonka, te se navodi kako je on u istočnoj Slavoniji bio na čelu skupine "Katalonski dragovoljci", čiji se grbovi sa šahovnicom i dandanas mogu kupiti na ulicama Barcelone.

Čak je izvučena i priča o srpskom monahu Danilu, koji je prije sedam stoljeća obranio Hilandar od "Katalana", najokrutnije plaćeničke trupe tog doba.

Naslovnica Svijet