Novosti Svijet

SVI KOD KURZA

Europa u panici: mladi austrijski konzervativac počeo slagati desničarsku koaliciju za preuzimanje vlasti u Austriji, priključit će mu se i stranka koju su osnovali nacisti

SVI KOD KURZA

NOVIJE

Austrijska krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ) pristala je na ponudu za pregovore o formiranju vlade s centrističkom Narodnom strankom, objavio je njezin čelnik Heinz-Christian Strache. 

Strache je upozorio da razgovori neće nužno rezultirati uspjehom.

"Nitko ne smije misliti da ćemo olakšati ÖVP-u", rekao je predsjednik slobodnjaka. 

Sebastian Kurz, predsjednik Narodne stranke Austrije koja je na parlamentarnim izborima 15. listopada osvojila najviše glasova, najavio je u utorak u Beču početak koalicijskih pregovora s FPÖ-om, ali je ujedno naveo i uvjete koaliranja s ovom strankom, što uključuje i jasnu opredijeljenost za Europsku uniju. 

"Potrebna je prije svega, i to je za mene temeljni preduvjet za pregovore, jasna proeuropska opredijeljenost. Austrija može biti jaka samo ako aktivno shvatimo svoju ulogu u jačanju Europske unije“, rekao je Sebastian Kurz na konferenciji za tisak na kojoj je FPÖ-u ponudio koalicijske pregovore.

On je posebice naglasio važnost proeuropske orijentacije Austrije s obzirom na planirano predsjedanje ove zemlje Europskom unijom u drugoj polovini sljedeće godine.

"To će biti jedna od najvažnijih zadaća buduće vlade“, rekao je Kurz.

RANIJE

Mladi austrijski konzervativni čelnik Sebastian Kurz, pobjednik na parlamentarnim izborima 15. listopada, najavio je u utorak da će pozvati stranku krajnje desnice FPO na pregovore s ciljem formiranja vladine koalicije.

Taj je korak bio i očekivan, ocjenjuje agencija France presse, i on otvara put povratku na vlast Slobodarske stranke (FPO) 17 godina nakon što ju je ondje pozvao 2000. drugi konzervativac, Wolfgang Schuessel. Već u subotu Kurz je kazao da je imao "vrlo pozitivne" preliminarne razgovore čelnikom FPO-a Heinz-Christianom Stracheom.

Naslovnica Svijet