Novosti Svijet

Krenule teorije zavjere

Seksi starleta kontra Putina: jedna od najproblematičnijih ruskih partijanerica kandidaturom na predsjedničkim izborima šokirala javnost

Krenule teorije zavjere

I Rusi plavušu za utrku imaju.

Ime joj je Ksenija Sobčak, jedna je od najpoznatijih ruskih trendseterica, te televizijska i oporbena vedeta. Na svojoj je web-stranici ovoga tjedna objavila kandidaturu za ruske predsjedničke izbore u ožujku 2018. godine, postavši time prva Putinova službena izazivačica.

"Ruska Paris Hilton" predstavnica je liberalne ruske javnosti i, po vlastitu priznanju, želi objediniti glasove građana koji su protiv svih dominantnih ponuda na političkoj sceni. Njezina javna figura je, međutim, sadržajno puno kompleksnija od prvoga dojma: kako po raznolikim ambicijama, tako i po davnim vezama s Vladimirom Putinom.Ksenija Sobčak je kći Anatolija Sobčaka, prvoga demokratski izabranog gradonačelnika Sankt-Petersburga i čovjeka koji je bio mentor Vladimira Putina u počecima njegove političke karijere. Prema tumačenjima upućenih, Putin je svojoj protukandidatkinji bio čak i krsni kum, te je u njegovu krilu davno rješavala domaće zadaće. Starom Sobčaku, koji je jedno vrijeme kotirao kao glavni kandidat za nacionalnog vođu naspram Borisu Jeljcinu, Vladimir Vladimirovič je bio jedan od najbližih i najpouzdanijih suradnika.

Iz njegova šinjela ispali su, međutim, i Dmitrij Medvedev, Sergej Ivanov, te gotovo čitava sadašnja kremaljska elita, zbog čega mnogi u kandidaturi Ksenije Sobčak naslućuju potencijal teorije zavjere i dirigiranog političkog pilot-projekta. Anatolij Sobčak se nakon nekoliko korupcijskih afera u devedesetima narušena zdravlja morao povući iz politike i evakuirati izvan Rusije, a taj pothvat omogućio mu je upravo Putin. Umro je 2000. godine, u ničim pomućenim odnosima s odanim Vladimirom.

Ksenija je godinama bila medijski dizajnirana tek kao zgodna plavuša i živi amblem seksa u ruskom celebrity svijetu. Vodila je tamošnju verziju Big Brothera i punila tabloide burnim ljubavnim epizodama, partijala, šopingirala i družila se s estradnim perjanicama. Navodno je vrlo temperamentna i brutalno iskrena, na tragu Ave Karabatić, pa u Rusiji ima brojne sljedbenike po medijima i društvenim mrežama.Bila je posve apolitična sve do 2011. godine, kad stupa u vezu s jednim od vođa Putinove opozicije, Iljom Jašinom. Naglo postaje angažirana politička aktivistica, a ubrzo i voditeljica talk showa na oporbenoj TV Rain, te počinje javno rogoboriti protiv rođenoga kuma. Na čuđenje mnogih, politička strast je ne pušta ni nakon raskida veze s oporbenjakom: s vremenom postaje manekenka intelektualnog liberalizma, veoma oštroumna, kritična i bespoštedna u analiziranju društvenih i političkih odnosa. Putin kao novovjeki ruski car sve češće joj postaje glavna meta verbalnih žaoka.

Dio javnosti dugo je bio uvjeren da je ipak riječ o pukoj pozi i daljinski projektiranoj predstavi, sve dok joj u kuću nakon jedne emisije nisu upali maskirani policijski specijalci i pod sumnjom porezne utaje zaplijenili oko dva milijuna eura u kešu. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na najavu kandidature Ksenije Sobčak je nimalo impresionirano kazao tek da "ona svakako udovoljava zahtjevima ruskog ustava", dočim je sam Putin na jednoj konferenciji protisnuo da će sigurno biti i drugih kandidatura.

Još od carice Katarine Velike ni jedna žena u Rusiji nije imala zapaženiju političku ulogu. Budući da u ruskom stanovništvu žene statistički nadmašuju muškarce za više od 16 posto, sve je češća tema vidljivi nesrazmjer između njihova broja i javne te političke zastupljenosti. Mnogi motive za kandidaturu Ksenije Sobčak vide u ovom kontekstu, no mnogi kroz nju naziru i osobu kojoj je skriveni zadatak umanjiti izborne šanse Alekseja Navalnija, dugogodišnjeg antiputinovskog favorita na lijevoliberalnom dijelu političkog spektra.

 

Naslovnica Svijet