Novosti Svijet

aktiviran članak 155. Ustava

Sve pod upravu Madrida: nije suspendirana autonomija Katalonije, nego nego se preuzima nadležnost kako bi se proveo zakon

aktiviran članak 155. Ustava

Španjolska vlada aktivirala je u subotu članak Ustava kojim namjerava preuzeti kontrolu nad regionalnom vladom Katalonije te u roku od šest mjeseci tamo organizirati parlamentarne izbore, objavio je u Madridu španjolski premijer Mariano Rajoy.

Španjolska ministarstva trebala bi preuzeti nadležnost nad funkcijama koje sada obavlja katalonska vlada, što uključuje ostavke aktualnih članova regionalne vlade, a  katalonski parlament neće smjeti donijeti ni jednu odluku suprotnu španjolskom Ustavu.

Javni katalonski mediji bit će pod upravom Madrida, odlučeno je u subotu na sastanku ministara u Madridu koji je trajao tri sata.

Izbori u Kataloniji bit će sazvani u roku od šest mjeseci nakon što ove mjere odobri gornji dom španjolskog parlamenta, u kojem vladajuća Narodna stranka desnog centra ima većinu, i gdje se glasanje očekuje u petak 27. listopada.

- Morali smo uvesti članak 155. To nikada nije bila naša želja niti namjera. On se uvodi samo u izvanrednim situacijama. Aktivirali smo ga jer niti jedna vlada ne bi mogla dopustiti kršenje zakona - rekao je Rajoy.

Četiri su cilja primjene članka, prvi put aktiviranog od uvođenja demokracije u Španjolsku prije 39 godina.

- Vratiti vladavinu zakona, vratiti situaciju u normalu i suživot, nastaviti s gospodarskim oporavkom te organizirati izbore u Kataloniji - rekao je Rajoy novinarima.

On je pritom naglasio da "nije suspendirana autonomija Katalonije i njene vlade, nego se preuzima nadležnost kako bi se proveo zakon".

- Ovo je bio jednostrani proces katalonske vlade koji je tražio sukob, koji nas je pritiskao da prihvatimo nešto što nismo htjeli niti mogli prihvatiti - rekao je, referirajući se na referendum proveden 1. listopada.

Anonymousi prijete

Aktivistička skupina Anonymous srušila je u subotu ujutro internetsku stranicu španjolskog Ustavnog suda, koja je u međuvremenu ponovno u funkciji, te najavila nove akcije s ciljem "obrane slobode u Kataloniji".

Kada su korisnici ujutro htjeli otvoriti stranicu pisalo je "ne može se pristupiti ovoj internetskoj stranici".

"Pravda stiže. Španjolska, budi spremna. Kibernetički napadi se pune: 99 posto", objavio je u petak navečer na Twitteru korisnik Nama Tikure u ime Anonymousa, "nekoliko sati prije početka operacije 'Slobodna Katalonija'"

Ta je skupina 24. rujna najavila napade. Dosad su se fokusirali na podatke španjolske nacionalne policije i španjolske vlade.

Španjolski Ustavni sud bio je zabranio održavanje referenduma u Kataloniji 1. listopada obrazlažući odluku nezakonitošću referenduma. Takva izjašnjavanja su dopuštena jedino na razini čitave Španjolske ali ne i na razini njenih 17 autonomnih pokrajina.

Naslovnica Svijet