Novosti Svijet

TKO JE ANDREJ BABIŠ?

Česi u nedjelju dobivaju svog Trumpa: kontroverzni poduzetnik poznat je po uvredljivim komentarima na račun komunista i manjina, novinare naziva moronima

TKO JE ANDREJ BABIŠ?

Trump europskog istoka Andrej Babiš na izborima sljedećeg vikenda najvjerojatnije preuzima kormilo Češke.

Ima li Bruxelles razloga za brigu, jer će "sirova EU", oličena u aktualnim mađarskim i poljskim liderima, s njegovim ustoličenjem dodatno ojačati?

Kontroverzni tajkun i drugi najbogatiji čovjek u zemlji, na trenutnoj funkciji ministra financija, sa svojom populističkom strankom ANO, prema anketama, na najboljem je putu da u parlamentu osvoji više od 30 posto mandata.

Premda je nakon 13 godina u europskom klubu postala uvjerljivo najbogatija zemlja istočnog bloka, Češka njeguje sve izraženiju ksenofobiju i euroskepticizam, dokazujući da je puno lakše doći do novca nego do kolektivne pameti. Zgađeni klijentelizmom i korupcijom tradicionalnih stranaka, Česi su ih napustili da bi se okrenuli goremu: čovjeku koji je znao pomoći sebi, pa će i njima. Njemu sve opraštaju – i komunističku prošlost, i bahatost, i bogaćenje javnim novcem, i bjelodane korupcijske afere, pa se Babiša ironično naziva i teflonskim političarom za kojega se baš ništa ne lijepi.

Vodit će zemlju kao svoj biznis

Njegova izjava da želi voditi zemlju kao svoj biznis, poput magneta privlači ljude koji traže jednostavna rješenja. Koristeći se uličarskim jezikom sile, ovaj tajkun na Trumpovu tragu obećava kako će očistiti sustav od konvencionalnih stranačkih uhljeba.
Prvake tradicionalnih stranaka naziva brendiranim idiotima, a novinare koji ga kritiziraju moronima. Nerijetko im prijeti sudskim tužbama i plaćanjem milijunskih odšteta kako bi zauzlao jezike i pera.

Babiš, međutim, vlastite medije bez straha zloupotrebljava za manipulacije, huškanja i odstrjele suparnika. Vlasnik je dviju velikih čeških dnevnih novina, od kojih su jedne vrlo utjecajne, a njegov je i jedan od najslušanijih radiokanala. Povrh svega je i svojevrsni klon Ivice Todorića: najveći je poslodavac u privatnom sektoru, zapošljava više od 30.000 radnika u više od 250 kompanija koje su dio Agroferta, češke inačice Agrokora.

Većina njih ima monopol u proizvodnji i preradi hrane, kao i petrokemijskoj djelatnosti, a u portfelju ima čak i klinike za liječenje neplodnosti. Otkako je postao ministar, nekoliko je puta optužen za korupciju, namještanje javnih poslova, pa čak i krađu subvencija iz europskih fondova namijenjenih malim poduzetnicima. Sve optužbe rutinski negira, a njegova kompanija bez srama i dalje sudjeluje u opskrbi same Vlade te skladištenju državnih zaliha.

Babiš je sin bivšega visokopozicioniranoga komunističkog diplomata, podrijetlom Slovak, a prate ga i ozbiljne optužbe da je surađivao s tajnom policijom u komunističkoj eri, no ništa od toga mu ne smeta u komunikaciji s plitkim i "domoljubnim" biračkim spektrom.

Udri po komunjarama, manjinama, imigrantima...

Štoviše, potencijalni češki premijer sklon je uvredljivim i nesnošljivim tweetovima na račun bivših komunista i manjina, a strastveni je protivnik i imigranata, premda ih ni deset nije zalutalo u Češku na svojoj izbjegličkoj ruti.

Nije demokrat, te svoju popularnost duguje uglavnom širenju straha i obećanjima zaštite od fantoma globalizacije i terorizma, kao i prokušanim kerumovskim rješenjima: besplatnoj podjeli pića i pečenog na političkim skupovima.

Glavne češke stranke tvrde su u stavu da neće koalirati s Babišem ni po koju cijenu, kako zbog njegove korumpiranosti, tako i zbog autoritarnih nagnuća. Njegovoj organizaciji ostaje mogućnost formiranja manjinske vlade uz potporu lijevih i desnih radikala, no veće je pitanje od češkog scenarija u kojoj je mjeri on izgledna prijetnja širem europskome sustavu.

Bloomberg piše da će njegova pobjeda biti klin u još dublji rasjed između zapadnoeuropske demokratske jezgre s Merkel i Macronom i populističkih istočnoeuropskih autokrata, dosad predvođenih Orbanom i Kaczynskim. Babiš bi mogao donijeti odlučujuću prevagu bloku koji se protivi većim EU ovlastima, migrantskim kvotama i drugim obvezama koje nameće Bruxelles.

Naslovnica Svijet