Novosti Svijet

što se događa?

Misteriozna rupa veličine Portugala 'zinula' nasred Antarktike, znanstvenici u čudu

što se događa?

Golema rupa površine Portugala 'zinula' je nasred Antarktike. Znanstvenici tvrde da je riječ o pojavi zvanoj polynya, rupi koja se otvara usred mora okovanog ledom kada toplija struja dospije tik ispod površine leda koji se uslijed toga otopi, piše National Geografic.

Ono što je neobično kod ove rupe u Weddelovom moru, najveće zabilježene još od 1970-ih,  je što se već jednom bila pojavila, prije oko 40 godina, nakon čega je iznenada nestala. 

- Smještena je stotinama kilometara od ruba leda. Stvarno je neobično što je nestala pa se opet pojavila - naveo je atmosferski fizičar Kent Moore i primijetio kako tajanstveni fenomen izgleda poput rupe koja nastane u ledu prilikom jakog udarca.

Znanstvenici ističu da bi im ova zanimljiva pojava vjerojatno promakla da nisu motrili okolno područje nakon što se prije oko godinu dana u blizini stvorila slična, ali znatno manja polynya.
 

- Tražimo znanstveno objašnjenje ponovnog pojavljivanja ove rupe u ledu nakon svih tih godina i pokušavamo predvidjeti kako će utjecati na životinjski svijet antarktike, kao i na klimu - kazao je Moore.

 

 

 

Naslovnica Svijet