Novosti Svijet

sve u skladu s protokolom

Plenković je papi Franji vodio i punicu, ali bivši veleposlanik u Vatikanu tvrdi: Daleko je neuobičajenije ono što se dogodilo nakon toga...

sve u skladu s protokolom

Osim supruge Ane Maslać Plenković i djece, hrvatski je premijer tijekom posjeta Vatikanu protekloga vikenda široj javnosti predstavio i svoju – punicu.

Na audijenciju kod pape Frane poveo je i majku svoje supruge, Dubrovkinju Milu Maslać. Cijelo vrijeme, odjevena u crno i istobojni veo preko glave, držala se diskretno uz kćer i unučad, što su ovjekovječile televizijske kamere i službene fotografije.

Koliko je, pak, ovaj potez uobičajen u dosadašnjoj praksi?

Ivica Maštruko, bivši veleposlanik u Vatikanu, kaže da je posve u skladu s protokolom Svete Stolice i nikako ga se ne može nazvati neuobičajenim.

- Premijer Plenković, kao i svaki gost tog ranga, mogao je povesti članove svoje obitelji na audijenciju. Nakon razgovora s Papom u četiri oka uobičajeno se predstavlja obitelj, kao i ostali članovi delegacije. Mogao je premijer tako povesti svoju mater, punicu ili nekog trećeg člana obitelji – pojašnjava Maštruko.

Potvrđuje kako je Plenković do sada prvi hrvatski dužnosnik koji je na prijem kod pape poveo punicu.- Drugi hrvatski premijeri ili predsjednici to do sada nisu koristili, ali ne znači da je išta tu sporno. Ako se sjećate, tijekom posjeta Ivana Pavlu II. i Benedikta XVI. Hrvatskoj, tadašnji su državni čelnici također vodili članove svojih obitelji na prijeme. Takvi događaji imaju i jedan promidžbeni efekt te šalju svojevrsnu političku poruku – ističe umirovljeni hrvatski diplomat i dobar poznavatelj prilika i običaja u Vatikanu.

- Kad smo već kod posjeta, daleko je neuobičajenija premijerova izjava da je s papom Franom razgovarao o beatifikaciji kardinala Alojzija Stepinca. To je pitanje čisto unutarnja stvar Crkve i vatikanske politike, a ne nikako svjetovne. Po meni, tu se htjelo poslati poruku vjernicima u Hrvatskoj i na neki način podilaziti Katoličkoj crkvi ovdje – Maštrukovo je mišljenje.

Plenkovića punica Mila Maslać inače je zaposlena u dubrovačkom Centru za socijalnu skrb. Po njoj su premijer i njegova supruga Ana dali ime kćeri rođenoj u veljači ove godine u Zagrebu, isto kao što dvogodišnji sin Mario nosi ime po Plenkovićevu ocu, po struci profesoru komunikoloških znanosti.

S devet godina mlađom Dubrovkinjom Anom Maslać Plenković se upoznao u Saboru, gdje je ona zaposlena u Službi za pravne i ljudske poslove. U nazočnosti najbliže rodbine vjenčali su se u Dubrovniku u listopadu 2014. godine.

Naslovnica Svijet