Novosti Svijet

nevjerojatna brutalnost

Šokantan video: mladu Katalonku policajci bacili niz stepenice; 'Slomili su mi prste, jedan po jedan, hvatali me za grudi i smijali se!'

nevjerojatna brutalnost

Jedna od žrtava policijskog nasilja u Barceloni progovorila je za RT o svojem iskustvu nakon što su ju policajci nasilno vukli niz stepenice, slomili joj prste i navodno hvatali za grudi, prenosi Jutarnji.

Više od 890 ljudi zatražilo je liječničku pomoć nakon održavanja referenduma o otcjepljenju Katalonije ove nedjelje. Nacionalna i madridska policija u punoj opremi za suzbijanje nereda pokušavala je spriječiti održavanje referenduma, a pritom su u mnogo navrata reagirali s pretjeranom dozom nasilja, zbog čega su brojni Katalonci završili u bolnicama.
 

 

Među mnogim snimkama policijskog nasilja koje su završile na društvenim mrežama u nedjelju, nalazi se i ona u kojoj policajci vuku Martu Torrejillas, koja je pokušala glasati na Institutu Pau Claris u Barceloni. Na snimci se vidi kako ju na silu vuku po podu, i čuje kako vrišti dok se kotrlja niz stepenice, dok joj policijski službenici drže ruke.
 
- Bacili su me niz stepenice, šutnuli su me, opisuje Torrejillas svoje iskustvo na videu objavljenom na Twitteru.

- Slomili su mi prste, jedan po jedan. Nasred stepeništa, dok mi je majica bila podignuta, policajci su mi hvatali grudi i smijali se, rekla je Torrejillas s rukom u gipsu.
 

 

 

 


Iako nije postojao pravni temelj za održavanje katalonskog referenduma, kojeg je i španjolski Ustavni sud proglasio nezakonitim, postavlja se pitanje jesu li ovakvi primjeri policijske brutalnosti bili opravdani. U svojoj službenoj reakciji, španjolske vlasti izjavile su kako su policajci 'postupali profesionalno i proporcionalno'

 

Naslovnica Svijet