Novosti Svijet

liberalni zakoni

Država u kojoj se jurišne puške prodaju kao kruh i mlijeko ponovno u šoku nakon krvavog napada na nevine ljude

liberalni zakoni

Kupiti oružje u SAD-u nije nikakav problem. Stotine dućana prodaju vatreno oružje, svi od velikih lanaca poput Walmarta do malih obiteljskih trgovina. Tu su uvijek i sajmovi oružja koji se gotovo svakodnevno održavaju diljem SAD-a.

Amerikanci oružje sasvim legalno mogu kupiti i s kućnog praga, od susjeda i članova obitelji, na isti način na koji u Hrvatskoj možete kupiti teglu domaćeg meda.

Pozadinska provjera kupaca izvršava se samo u trgovinama i u tom slučaju je potrebno popuniti jednostavni obrazac koji sadrži osobne podatke poput imena, adrese i rase.Obrazac se tada šalje u FBI koji u nekoliko minuta izvrši provjeru, a odbijenice šalju u manje od jedan posto slučajeva. 

Ako se oružje kupuje na sajmu, provjera nije potrebna. Tijekom ovog tjedna, diljem SAD-a će se održati više od 40 sajmova, čiji popis se može naći na stranici gunshows-usa.

Prošle godine u SAD-u samo jedan specijalizirani dućan je preko interneta prodao 30 tisuća komada poluautomatske puške AR-15. Cijene su se kretale od 350 do 8000 dolara. 

Danas je u pucnjavi na glazbenom festivalu u Las Vegasu poginulo najmanje dvoje ljudi, a 24 je ranjeno.  Napadač je u ljude navodno pucao s balkona, a pronađen je mrtav na 32. katu hotela.

Svjedoci tvrde da je pucao automatskom oružjem s balkona zgrade u kojoj se nalazi hotel Mandalay Bay.

 

Naslovnica Svijet