Novosti Svijet

referendum za neovisnost

KAOS U KATALONIJI Nakon brutalne intervencije španjolske policije prijavljeno 760 ozlijeđenih, snimke šokirale svijet: građane vukli po podu, udarali nogama, pendrečili...

referendum za neovisnost

U  20 sati zatvorena su birališta u Kataloniji gdje su se tijekom nedjelje stanovnici izjašnjavali o nezavisnosti unatoč sudskoj zabrani referenduma i intervenciji policije iza koje je ostalo 760 ozlijeđenih a među kojima i 12 policajaca.
Tijekom noći očekuju se izjave katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta te objava rezultata koje španjolska vlada ne priznaje. Sam referendum bio je protivan španjolskom ustavu a javnosti će se obratiti španjolski premijer Mariano Rajoy u Madridu.
 
Španjolska policija objavila je da je od jutra zatvorila 92 škole gdje su se nalazile biračke kutije nakon što autonomna katalonska policija nije reagirala.
 
Državno odvjetništvo moglo bi podići tužbu protiv te "političke policije", navode novine El Pais pozivajući se na izvore u pravosuđu. U drugim školama, poput osnovne uz ulicu La Rambla u centru Barcelone izjašnjavanje je nastavljeno nakon što je bio srušen informatički sustav.

Regionalna vlada objavila je u nedjelju navečer da je policija zatvorila 319 glasačkih mjesta. Katalonska vlada planirala je glasanje na 2300 biračkih mjesta no ostalo je nepoznato koliko ih je bilo otvoreno.
Nastojeći maknuti zagovornike referenduma koji su mirnim otporom blokirali ulaze u škole policija je koristila gumene metke i pendreke ozlijedivši stotine građana. U sukobu je ozlijeđeno devet policajaca te su četiri osobe privedene od kojih jedna maloljetna. Liječničku pomoć zatražilo je 760 osoba, izvijestila je katalonska medicinska služba.
 
Glasnogovornik katalonske vlade kazao je kako će španjolska vlada odgovarati pred međunarodnim tijelima zbog nasilja. "Španjolska država vrlo se kompromitirala i završit će na međunarodnim sudovima", kazao je Jordi Turull na konferenciji za novinare. On je dodao da slijedi prebrojavanja milijuna glasova no ne zna kada će to biti dovršeno.

RANIJE OBJAVLJENO:  Video snimke na kojima se može vidjeti nasilno postupanje španjolske policije prema glasačima na referendumu za katalonsku neovisnost počele su se širiti društvenim mrežama, piše The Guardian.

Španjolski novinar Héctor Juanatey objavio je na Twitteru dva videa u kojima se može vidjeti kako policija bacanjem osoba po podu rastjeruje glasače ispred tržince Guinardò te kako udara i za kosu vuče osobe u školi Ramon Llull.

 


"Cilj nacionalne policije i civilne garde je zaplijeniti izborni materijal, a ne dirati ljude koji žele glasati", rekao je Enric Millo, predstavnik španjolske vlade u Kataloniji. "Prisilili su nas da činimo nešto što ne želimo", rekao je na konferenciji za novinare. Millo je, međutim, osudio postupanje katalonskih policajaca.

S druge strane, katalonsko ministarstvo zdravstva objavilo je da je u sukobima za sada ozlijeđeno 465 ljudi, od toga 216 u Barceloni, gdje su dvije osobe teško ozlijeđene i hospitalizirane.


Prema dosadašnjim podacima, Nacionalna policija zatvorila je 46 birališta, vojna policija još 46, a Mossos je zatvorio 244 birališta diljem Katalonije. Ipak, otvoreno je ukupno više od 2000 biračkih mjesta, a stanovnici se okupljaju kako bi zaštitili glasačke kutije.

Europa i dalje šuti zbog nasilja u Kataloniji, belgijski premijer prvi osudio batinanje građana koji žele na referendum; Hoće li reagirati Hrvatska?


Katalonska vlada je objavila da će glasovanje prestati u 20:00 sati po lokalnom vremenu, osim ako na biračkim mjestima još uvijek bude glasača koji nisu dočekali red za glasovanje.

Drama u Španjolskoj zbog referenduma u Kataloniji: policija pokušava spriječiti glasanje, izbili sukobi s biračima


Civilna se garda nakon objave videa u kojima se policija nasilno sukobljava s građanima putem Twittera opravdala da su samo reagirali na "zlostavljanje i provokacije" dok su djelovali unutar zakonskih okvira.


 
Ministar unutarnjih poslova Španjolske Juan Ignacio Zoido na Twitteru je stao u obranu civilne garde i španjolske policije, objavivši snimku na kojoj se vidi kako policajac pomaže muškarcu s djetetom uz riječi da je odgovor garde i policije "proporcionalan i profesionalan".
 

 

Ministarstvo unutarnjih poslova kasnije je objavilo video u kojem se može vidjeti kako ljudi s kapuljačama preko glava na službenike bacaju predmete.
 
Zbog sukoba između civilne garde, policije i glasača liječničku je pomoć dosad zatražilo najmanje 337 osoba, a nekoliko njih je u kritičnom stanju, objavili su katalonski dužnosnici.

Kulminiraju sukobi u Kataloniji: policija gumenim mecima i pendrecima ozlijedila 38 ljudi, birači postavljaju barikade, srušene internetske veze kako bi se spriječilo glasovanje

 


Podsjetimo, pošto je jutros regionalna policija Katalonije odbila ispuniti sudski nalog i zatvoriti škole u kojima se održava glasovanje, uslijedila je operacija španjolske nacionalne policije i civilne garde. Kako bi prokrčili put prema biralištima upotrijebili su gumene metke i pendreke.

Naslovnica Svijet