Novosti Svijet

DUGOTRAJNA POPUT BANDIĆA

Angela Merkel počinje svoj četvrti mandat na čelu najsnažnije europske države: evo što očekuje njemačku kancelarku

DUGOTRAJNA POPUT BANDIĆA

Njemačka kancelarka Angela Merkel počinje četvrti mandat u uvjetima jačanja ekonomskog rasta, pada nezaposlenosti i povećanja proračunskog viška, konstatirali su vodeći njemački ekonomski instituti, podižući procjene njemačkog gospodarskog rasta.

"Njemački ekonomski rast ubrzao je i obuhvatio veći broj sektora", konstatirali su muenchenski institut Ifo, berlinski DIW, IWH iz Hallea, IfW iz Kiela i RWI iz Essena u najnovijem polugodišnjem izvješću o najvećem europskom gospodarstvu.
Drže da gospodarstvo vjerojatno neće pretrpjeti značajne negativne posljedice u slučaju dugotrajnih pregovora o novoj vladi nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora.

"Nova njemačka vlada počinje mandat uz značajan povoljan vjetar kada je u pitanju gospodarstvo", konstatiraju instituti, koji očekuju da će proračunski višak iduće godine uzletjeti na 37,3 milijarde eura, te na 43,7 milijarde u 2019. godini. Ove bi godine trebao iznositi 28,3 milijarde eura.

Najveće europsko gospodarstvo porast će iduće godine dva posto, nakon ovogodišnjih 1,9 posto, procjenjuju instituti u najnovijem izvješću, predstavljenom u četvrtak u Berlinu.

U 2019. godini trebalo bi usporiti na 1,8 posto, procjenjuju u Ifou, DIW-u, IWH-u, IfW-u i RWI-ju.
Stefan Kooths iz IfW-a upozorio je i na prijetnju pregrijavanja pojedinih dijelova industrije.

"Gospodarstvo već neko vrijeme bilježi uzlazni trend i u pojedinim njegovim segmentima pojavljuju se prvi znakovi napetosti", kzaoa je Kooths na konferenciji za novinstvo prilikom predstavljanja izvješća.
U travnju instituti su za ovu godinu prognozirali rast po stopi od 1,5 posto, te od 1,8 posto u 2018. godini.

"Pokretač rasta bio je izvoz koji je ubrzao u prvoj polovini godine", kazao je Kooths, komentirajući ekonomske rezultate u ovoj godini.
"No, rast je i dalje pokretala i domaća potražnja", kazao je.
Po novim bi procjenama stopa nezaposlenosti ove godine trebala kliznuti na 5,7 posto, s prošlogodišnjih 6,1 posto, što pomaže osobnoj potrošnji.

U 2018. godini trebala bi se dodatno smanjiti, na 5,5 posto, te na 5,2 posto u 2019., pokazuju nove procjene.
Povjerenje njemačkih potrošača trebalo bi pak oslabiti u listopadu, nakon pet mjeseci rasta, budući da pojačana inflacija prigušuje očekivanja vezana za plaće i spremnost kućanstava na potrošnju, pokazuju ankete koje je proveo institut GfK.
"Unatoč tome, raspoloženje potrošača i dalje je dobro", zaključuju u GfK-u.

"Prema viđenju Nijemaca, njihovo gospodarstvo raste a i tržište rada redovno šalje pozitivne signale", tumače u tom institutu sa sjedištem u Nuernbergu.
 

Naslovnica Svijet