Novosti Svijet

rasni odnosi

I dalje nema ljubavi između Trumpa i crnih birača: većina Afroamerikanaca smatra da on uopće nije sposoban biti predsjednik SAD-a

rasni odnosi

I dalje nema ljubavi između Donalda Trumpa i američkih crnaca, koje je uzalud pokušavao privući na predsjedničkim izborima u studenom 2016., prema dva istraživanja koja navode da velika većina Afroamerikanaca ne odobrava rad američkog predsjednika.

Po istraživanju koje je u srijedu objavilo Sveučilište Quinnipiac, 94 posto crnih birača smatra da Donald Trump nije sposoban za predsjedničku funkciju. Još ih više (95 posto) ne odobrava način na koji rješava rasne odnose, što je vrlo osjetljiva tema u SAD-u.

U drugom istraživanju koje je početkom tjedna ostvario Institut PerryUndem među 1003. Afroamerikanaca, gotovo dvije trećine crnaca koji žive u SAD-u zabrinuto je zbog načina na koji predsjednik Donald Trump vodi zemlju a još ih više smatra da ide u lošem smjeru.

"Djelitelj, odgovoran za produbljenje ponora rasne nesloge", kazao je Tim Malloy, pomoćnik direktora istraživanja Quinnipiac koji je ispitao 1412 birača u čitavoj zemlji. "Birači vide kako su rasni odnosi sve gori od početka njegova mandata", objašnjava on.

Crno biračko tijelo masovno je glasovalo za demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton (88 posto) na izborima u studenom 2016., nasuprot samo osam posto njih koji su se odlučili za Donalda Trumpa.

Naslovnica Svijet