Novosti Svijet

nogometaši na koljenima

Ova večer bit će upisana u povijest SAD-a! 'Ku**** sinovi' opalili neviđeni šamar Donaldu Trumpu

nogometaši na koljenima

Američka Nacionalna nogometna liga zbila je u nedjelju svoje redove ujedinivši se u odgovoru na tiradu na Twitteru američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je oštrim i uvredljivim riječima osudio postupak nekih igrača, koji su tijekom sviranja himne kleknuli prosvjedujući protiv nasilja nad Afroamerikancima, te se založio za njihovo izbacivanje iz timova, piše Jutarnji.

Osudivši igrače koji su odbili stajati tijekom izvođenja himne te su kleknuli pridruživši se iskazivanju prosvjeda zbog brutalnosti policije prema Afroamerikancima, Trump je pozvao na bojkotiranje lige i izbacivanje igrača.

Diljem američke lige nekoliko stotina igrača u nedjelju kleknulo pognute glave tijekom sviranja himne, ostalo sjediti ili se držalo za ruke s trenerima, osobljem pa i čak s vlasnicima, izražavajući tako solidarnost s pravima onim koje je Trump osudio zbog prosvjeda.

 Trump je na Twitteru među ostalim napisao da bi igrači, žele li velike plaće, trebali "ustati dok se izvodi himna. Ako ne, OTPUŠTEN SI. Nađi si neki drugi posao". U subotu na republikanskom skupu u Alabami Trump je rekao da je svaki igrač koji ne poštuje himnu "kučkin sin" i da bi ga trebalo "najuriti".

  Povjerenik NFL-a Roger Goodell, odgovarajući ranije na Trumpove napade na igrače američkog nogometa, rekao je da njegovi tweetovi pokazuju "nedostatak poštovanja" prema NFL-u i igračima.
 
Nedugo nakon Trumpovih komentara na Twitteru deseci igrača kleknuli su tijekom izvođenja američke himne na utakmici NFL-a koja se igrala na londonskom Wembleyu, između Jacksonville Jaguarsa i Baltimore Ravensa.

Kod oba tima igrači su stajali držeči se za ruke, zajedno s trenerima i osobljem, a pridružio im se i vlasnik Jaguarsa Shakid Khan, američki državljanin rođen u Pakistanu, koji je i vlasnik londonskog Fulhama.
 
Slične scene ponovile su se diljem Amerike. 

Pokret "Klekni" pokrenuo je bivši igrač San Francisca Colin Kaepernick, koji je izazvao podijeljene reakcije 2016. kada nije ustao na himnu, nego je umjesto toga kleknuo u znak prosvjeda protiv policijskog nasilja nad Afroamerikancima. Isto je prije svojih utakmica učinilo još nekoliko igrača.
 


 
Po uzoru na Kaepernicka i ostale sportaše, i slavni pjevač Stevie Wonder kleknuo je u subotu navečer na pozornici na koncertu u New Yorku."Večeras klečim za Ameriku", rekao je Wonder kojemu je pomogao sin Kwame. "Klečim na oba koljena za naš planet, našu budućnost, naše vođe i cijeli svijet", dodao je.
 
Trump je izazvao dodatni bijes sportaša kada je u subotu izjavio kako tim koji je šampion NBA-a, Golden State Warriors, više nije dobrodošao u Bijelu kuću, nakon što su glavne zvijezde tima iskazale nespremnost da se sretnu s njime.

Naslovnica Svijet