Novosti Svijet

rastu tenzije

Svijet se priprema za novi sukob: stručnjaci pojašnjavaju namjere velikih sila i zašto još od hladnog rata nije održano toliko vojnih vježbi

rastu tenzije

Tijekom nedavno održanih rusko-bjeloruskih vojnih vježbi "Zapad 2017" u napadu helikoptera Ka-52 Aligator ozlijeđena su dvojica civila koja su promatrala manevre na poligonu nedaleko od grada Luga na krajnjem zapadu Rusije, u blizini granice s Estonijom.

Neimenovani izvor tvrdi kako je riječ o novinarima koji su pratili vježbe. Ruska vojska priopćila je kako je do nesreće došlo zbog tehničke pogreške kada je sustav navođenja helikoptera naveo raketu na pogrešnu metu.

 

U bučno najavljenoj vježbi "Zapad 2017" sudjelovalo je 12.700 vojnika, 7200 iz Bjelorusije i 5500 iz Rusije. Prema objavljenim podacima, koristilo se 680 komada vojne opreme, uključujući i 370 oklopnih vozila, od čega 250 tenkova, 200 topničkih sustava, 70 zrakoplova i helikoptera i 10 ratnih brodova.

To je, međutim, tek dio vojne opreme u raznim ratnim igrama koje se izvode diljem svijeta i kod mnogih izazivaju nervozu, pa se sve češće postavlja pitanje može li sve to izmaknuti kontroli kao u slučaju nedavne "tehničke pogreške kada je sustav navođenja helikoptera naveo raketu na pogrešnu metu".Stručnjaci kažu kako još od hladnog rata nije održano toliko intenzivnih vojnih vježbi u raznim predjelima svijeta.

Osim rusko-bjeloruskog "Zapada 2017", izvedenog na pragu Europske unije i NATO saveza, vojska intenzivno vježba i u Švedskoj. Na teritoriju Švedske se još do 29. rujna održavaju najveće vojne vježbe u posljednja dva desetljeća. U vježbama sudjeluje više od 20.000 vojnika iz Švedske i NATO članica.

Iz NATO saveza ranije su izvijestili kako neće organizirati izvanredne vježbe kao odgovor na ruski "Zapad 2017". Ipak, u "Aurori 17", kako se naziva ova vježba, sudjeluje 19.000 švedskih te 1435 NATO i američkih vojnika iz oko 40 zemalja, među kojima su Danska, Estonija, Finska, Francuska, Litva i Norveška.

Tenzije u porastu

– Švedska šalje poruku da smo ovdje i spremni smo braniti stabilnost i sigurnost u regiji. Radimo to sami, ali i s međunarodnim partnerima, prenijele su agencije riječi Micaela Bydena, glavnog zapovjednika švedskih oružanih snaga.

Ratne igre odvijaju se i na drugom kraju svijeta. Kineska agencija Xinhua objavila je da su Kina i Rusija počeli pomorske vježbe kod Vladivostoka, blizu ruske granice sa Sjevernom Korejom. Vježbe se provode između zaljeva Petar Veliki, kod Vladivostoka, i južnog dijela Ohotskog mora, sjeverno od Japana. Ruski i kineski brodovi, podmornice i helikopteri šire se morem i kopnom azijskog kontinenta na Dalekom istoku, što je druga faza pomorskog dijela vježbe "Zajedničko more 2017" u Japanskom i Ohotskom moru – piše Russia Today.

Glasnogovornik ruske pacifičke flote Vladimir Matvejev kaže kako će u vježbi sudjelovati 11 velikih brodova, dvije podmornice, četiri vozila za velike dubine, četiri antipodmornička zrakoplova i četiri mornarička helikoptera. S druge strane, Kina će isploviti s razaračem, fregatom, pratećim brodom podmornica i spasilačkim vozilima. Veliki manevri odvijat će se iz dva dijela, na moru i kopnu.Kina i Rusija vježbaju u jeku manevara koje nad Korejskim poluotokom izvode Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja. Ministarsvo obrane Južne Koreje objavilo je kako su dva američka bombardera B-1B i četiri lovca F-35 poletjela s Guama i iz Japana te se pridružila južnokorejskim lovcima F-15.

Vježbe se provode samo nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja ispalila svoju posljednju balističku raketu u nizu, koja je preletela preko Japana te izvela najsnažniji nuklearni pokus do sada prkoseći UN-ovim sankcijama i međunarodnom pritisku. Južnokorejski ministar obrane Song Young-moo u parlamentu je izvijestio kako se zajedničke vježbe u zadnje vrijeme provode "dva do tri puta mjesečno".

Tenzije su samo rasle od kada je Pjongjang izveo svoj šesti nuklearni test. U žestokoj retorici između šefova Sjeverne Koreje i SAD-a, svoju poziciju je definirala Kina koja "ne može dopustiti nuklearnu katastrofu na svojim granicama", dok se Moskva izjasnila za diplomatsko riješenje.

Tako će se suprotstavljene strane još jednom naći na nekoliko kilometara jedni od drugih, i svi će izvoditi svoje vojne manevre. Dok oružje zvecka i nervoza raste, CNN pita mogu li ruske vježbe izmaknuti kontroli i prerasti u rat.

'Prijateljske' vježbe

Moskva pak svoje vojne vježbe opisuje kao defanzivne i prijateljske, a održavaju se redovito svake četiri godine. Za njih su oni koji se plaše ruske vojske "histerični" i "žive u prošlom stoljeću". Akcije NATO-a Rusi uspoređuju s "Operacijom Barbarossa" i "Trećim Reichom" te se žale na navodne agresivne poteze tog saveza na svojoj granici, piše DW.

Vlastito pokazivanje mišića, odnosno marširanje nadomak europske granice, trebalo bi pridonijeti miru u svijetu, koji je kod europskih susjeda navodno ugrožen.Njemačka agencija piše i kako je ruski "Zapad 2017" dobro preznojio NATO, a u prilog tome ide i iskazana zabrinutost SAD-a zbog te vježbe. Prema procjeni generala Bena Hodgesa, zapovjednika snaga u Europi, ta vježba bi mogla biti Trojanski konj, s ciljem da se u Belorusiju dostave velike količine opreme.

Ruski portal Pravda javio je kako je SAD zbog vježbi "Zapad 2017" poslao u Europu dva strateška bombardera koja mogu nositi nuklearno oružje, prenio je CNN.

Uoči vježbe "Zapad 2017" govorilo se i o "prikrivenih 100.000 vojnika" te zabrinjavajućem scenariju s tenkovima koji tutnje, što je uznemirilo zemlje članice u Istočnoj Europi. Za pojedine analitičare vježba je bila prilika da Rusija napadne države na istočnoj strani NATO saveza.

Dr. Dario Kuntić, stručnjak za međunarodnu sigurnost, ističe kako su sve ove vojne vježbe demonstracija moći i spremnosti određene vojne sile kako bi odgovorila na trenutačne i buduće ugroze.

– U ovom kontekstu vojne vježbe Kine, Rusije i Amerike odražavaju stanje u kojem se svijet trenutačno nalazi. U međunarodnom sustavu dolazi, naime, do određene tranzicije moći. Vidimo da se Kina sve jače pozicionira u istočnoj i jugoistočnoj Aziji dok Rusija jača poziciju u istočnoj Europi, što ugrožava američku dominaciju. S jedne strane, Amerika sa svojim saveznicima odgovara na jačanje Rusije i Kine, a s druge strane Kina i Rusija demonstriraju svoju moć prema Americi kako bi ojačali svoje kapacitete u svojim interesnim zonama.

- Zbog tih pomaka u međunarodnom sustavu dolazi do sigurnosne dileme jer je svaka država nesigurna zbog akcije drugih strana i tako onda cilja ojačati svoje kapacitete te spremnost da odgovori na buduće ugroze. U tom kontekstu vježbe Amerike, Južne Koreje i Japana su odgovor na sve veće tenzije na Korejskom poluotoku, a isto tako i na jačanje Kine u istočnoj Aziji. Vježbe Rusije i Kine su odgovor na američko jače pozicioniranje u istočnoj Aziji, a isti je slučaj i u Europi samo što su glavni akteri NATO i Rusija, ukazao je stručnjak za sigurnost.

Naš sugovornik misli da vojne vježbe neće izmaknuti kontroli.


Srećom, sve je na riječima

– Demonstracija moći je strogo kontrolirana od aktera koji u njoj sudjeluju jer su svi akteri racionalni igrači i svjesni opasnosti od eskalacije bilo kakvih tenzija. Najveći problem je tu Korejski poluotok, gdje dolazi do učestalih provokacija sjevernokorejskog režima neovisno radi li se o testiranju dalekometnih raketnih sustava i nuklearnih pokusa. S obzirom na nestabilnost i nepredvidivost Kim Jong-una, na ulogu Amerike u istočnoj Aziji i ratno huškačku retoriku koja dolazi iz Pjongjanga i iz Washingtona možemo reći da ta regija predstavlja najveću opasnost za mir i stabilnost – procijenio je dr. Kuntić.

Prof. dr. Mladen Staničić, stručnjak za međunarodne odnose, kaže kako je uvijek moguće da vojne vježbe izmaknu kontroli.

– Sudionici vojnih vježbi ne mogu sve kontrolirati, ali u principu nitko nema volje da zarati nego da zaplaši. Činjenica je da kada se toliko oružja nađe na jednom mjestu treba očekivati da će sve ostati na pripremama, ali nikad se ne zna kakav se luđak može tu naći. Stvari mogu iskliznuti iz kontrole, a nadam se da se to neće dogoditi – rekao je dr. Staničić.

Tome svakako pridonosi i prateća žestoka retorika. U posljednje vrijeme čule su se jasne prijetnje ratobornog čelnika Sjeverne Koreje, ali i lidera SAD-a Donalda Trumpa.

– Iako je retorika zaista žestoka, Amerika, na sreću, ima dobar sistem institucija koji to može isključiti i tamo nitko ne može raditi što hoće pa makar to bio i predsjednik – naglasio je dr. Staničić.

Naslovnica Svijet