Novosti Svijet

Nacionalna sapunica

Drama oko nasljedstva: hoće li sudski proces pokazati tko je iskorištavao dementnu staricu i kome će konačno pripasti 33 milijarde eura?

Nacionalna sapunica

Najbogatija žena svijeta, nasljednica kozmetičkog carstva L'Oreal Liliane Bettencourt, preminula je u dobi od 94 godine, objavila je njezina kći Françoise Bettencourt Meyers. Ove je godine bogatstvo Liliane Bettencourt procijenjeno na 33 milijarde eura i bila je 14. najbogatija osoba na svijetu.

Liliane je bila kći Eugenea Schullera, kemičara koji je bio i nacistički simpatizer, a bogatstvo je stvorio izumivši modernu boju za kosu i osnovavši L'Oreal. Nakon što je njezina kći od suda tražila da je imenuje skrbnicom majčina bogatstva zbog njezina lošeg zdravstvenog stanja, u listopadu 2011. sud je Liliane Bettencourt proglasio nesposobnom za vođenje poslova. Sud ju je stavio pod skrbništvo članova obitelji zbog zabrinutosti za njezino sve lošije mentalno zdravlje, patila je od demencije i umjereno teške Alzheimerove bolesti. Rijetko je izlazila u javnost, a 2012. je napustila upravni odbor L'Oreala.Njezina kći Françoise Bettencourt-Meyers, zajedno s dvojicom sinova, stekla je kontrolu nad njezinim bogatstvom, a jedan od njezinih sinova dodatno je imenovan kao Lilianein osobni skrbnik. Odvjetnik Liliane Bettencourt rekao je da će se žaliti na odluku suda jer je "gospođa Bettencourt spremna na nuklearni rat sa kćeri".

Od 2014. Françoise Bettencourt Meyers je skrbnica majčina bogatstva, dok se njezin sin Jean-Victor Meyers, član upravnog odbora L'Oreala i član nadzornog odbora tvrtke Tethys, holdinga u vlasništvu obitelji Bettencourt, brinuo o bakinu zdravlju i osobnom životu jer je sud procijenio da je on jedina osoba koja je u stanju suzbiti sve konflikte između Liliane i Françoise.

Još ranije, 2007. godine, Françoise je, nakon očeve smrti, podigla tužbu protiv majčina ekscentričnog najboljeg prijatelja François-Marie Baniera, kicoškog fotografa, umjetnika i svojedobno zlatnog dečka otmjenih društvenih krugova, optuživši ga da je koristio krhko zdravlje njezine majke i izvukao od nje novac i darove vrijedne milijardu eura, među kojima su bile slike, police životnog osiguranja i plaća od L'Oreala.Banier je negirao optužbe, ali je otvorena istraga koja se pretvorila u nacionalnu sapunicu rezultiravši ne samo velikim javnim obiteljskim ratom, nego i golemim političkim skandalom i sudskom dramom kad su istražne radnje proširene na Nicolasa Sarkozyja i njegove stranačke kolege koji su navodno također iskorištavali Bettencourt i tražili od nje novac nakon što je obznanjeno da je dementna. Tvrdilo se da je tim novcem, koji je navodno davan u smeđim kuvertama, financirana Sarkozyjeva predsjednička kampanja 2007. godine.

Afera "Bettencourt" zamračila je drugu polovinu Sarkozyjeva predsjedničkog mandata, a kad je izgubio izbore 2012. godine, službeno je protiv njega pokrenuta istraga zbog ilegalnog financiranja kampanje i iskorištavanja Bettencourt. Međutim, sve optužbe su odbačene u listopadu 2013. zbog nedostatka dokaza. Banier je, pak, 2015. osuđen za izrabljivanje Liliane Bettencourt i osuđen je na tri godine zatvora, globu od 350.000 eura, a morao je platiti i 158 milijuna eura odštete. Žalio se na presudu i prošle je godine zatvorska kazna preinačena u uvjetnu s globom, ali nije morao platiti golemu odštetu.Budući da je jedino dijete, Françoise Bettencourt Meyers je, prema francuskom zakonu, i jedina nasljednica Liliane Bettencourt. No, tek ćemo vidjeti je li najbogatija žena svijeta ostavila oporuku i kakve su njezine odredbe, te hoće li obitelj potresati nova sudska drama.

Naslovnica Svijet