Novosti Svijet

VUČIĆEV MILJENIK U PROBLEMIMA

Tajanstvena tetka iz Kanade: srpski ministar koji mrzi Hrvate gotovinom kupio luksuzni stan pa ponudio suludo objašnjenje odakle mu golemi novac

VUČIĆEV MILJENIK U PROBLEMIMA

Srpski ministar koji se divi Slobi Miloševiću, a sve Hrvate naziva ustašama i negira genocid u Srebrenici je ovih dana upao u velike probleme. Naime, miljenik predsjednika Aleksandra Vučića, ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin ne može objasniti odakle mu skoro 200 tisuća eura u gotovini za kupnju luksuznog stana u centru Beograda.

Priču je najprije pokrenula srpska neprofitna nevladina organizacija Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) koja promiče istraživačko novinarstvo.

- Ministar Vulin ne može dokazati podrijetlo eura s kojima je kupio stan. Agenciji za borbu protiv korupcije dao je neuvjerljivo objašnjenje da je novac pozajmio od suprugine tetke iz Kanade. Zbog sumnje da je počinio kazneno djelo, Agencija ga je prijavila državnom odvjetništvu koje je dvije godine kasnije obustavilo postupak - navodi nevladina organizacija, dok se Vulin brani s pomalo nevjerojatnom pričom.

Kaže da je veći dio novca za kupovinu stana od 250.000 eura osigurala obitelj njegove supruge iz Kanade, a da ga je u Srbiju, u iznosima od po 9000 eura, unosio u više navrata. Naime, preko granice nije moguće nositi više od 10 tisuća eura, pa su se Vulin i obitelj u više od 20 navrata upućivali u Kanadu kako bi nosili novac u Srbiju?! U tu priču nitko ne vjeruje, ali kako je ministar pod očitom zaštitom srpskog "cara" Vučića, čak je i odvjetništvo odustalo od progona.

Tajni izvještaj

- Osim što je Agencija utvrdila da Vulin nije imao legalno stečen novac za kupovinu, otkrili su i brojne druge nelogičnosti. Vulin se branio dostavljajući Agenciji nepotpisane izjave i druge sumnjive dokaze, iznoseći dvije različite verzije kako je došao do novca za stan. Njegova obrana samo je još više produbila sumnju Agencije čiji je dojam bio da ministar krije istinu o kupovini nekretnine. Dodatne provjere koje je ova institucija obavila pokazale su da Vulinove priče ne stoje. Agencija je o tome napravila izvještaj i proslijedila ga Tužiteljstvu za organizirani kriminal sumnjajući da je Vulin umiješan u neko kazneno djelo. Agencija je izvještaj čuvala u tajnosti, a odvjetništvo je obustavilo istragu - navodi srpska istraživačka mreža sukus priče, te navode čudnovate detalje transakcije.

Stan od 107 kvadrata s parkirališnim mjestom supružnike je koštao 244.620 eura, piše u ugovoru do kojeg su došli novinari. Prvu ratu od 40.000 eura Vulini su, prema ugovoru, isplatili u listopadu 2011.godine, a ostatak su trebali isplatiti do kraja rujna 2012. godine. Jedina nekretnina koju je Vulin posjedovao prije luksuznog stana je bio jednosoban stan u Novom Sadu. No, i taj stan je dobio 2010. godine pod nerazjašnjenim okolnostima od sutkinje Olgice Milošević. Stan je prodao bratu za 38.000 eura.

Kaklo je unešen novac?

Vulin je, kako bi se obranio od napada, Agenciji naveo da je stan u središtu Beograda platio od prodaje imovine, međutim, iznos koji je dobio od brata nije mogao pokriti ni prvu ratu novog stana. To je primijetila i Agencija, pa su opet pitali Vulina da objasni i prestane lagati. I onda je Vulin odjednom promijenio ploču, rekavši da su on i supruga pozajmili 205.000 eura od njezine tetke iz Kanade?! Kao dokaz, predao je priznanicu s potpisom njegove supruge Nataše na kojoj je pisalo da je primila novac i da je rok za vraćanje deset godina. Potpisa tetke iz Kanade, međutim, nije bilo. Agencija je i dalje mislila da ih Vulin "mulja" jer ukoliko je stvarno uzeo pozajmicu od suprugine tetke, po zakonu je bio obavezan da i taj dug prijavi – što ministar nije uradio.

Zanimljivo, Vulin je naveo da je stan u potpunosti isplatio dan nakon ovjere ugovora, navodi Mreža.

- Kao dokaz dostavio je još jednu priznanicu, ali ni ovaj dokument nije bio u potpunosti validan. Na njoj se nalazio potpis prodavaca stana koji živi Španjolskoj, ali je nedostajao broj računa na koji je Vulin uplatio novac. Da je netko u zemlju unio 205.000 eura u kešu, to ne bi moglo proći neopaženo. Ne postoji niti jedan podatak da je bilo tko od supružnika Vulin, kao ni tetka iz Kanade, unijeli novac u Srbiju. Ni Uprava za sprečavanje pranja novca koja evidentira novčane transakcije nije pronašla da je na njihove ili račun prodavatelja stana uplaćen spomenuti iznos - piše u izvještaju Agencije kojoj je bilo sumnjivo i to što prodavatelj stana živi u Marbelli – španjolskom gradu poznatom po sumnjivim novčanim transakcijama, prenosi KRIK. 

No, i uz svu silu dokaza da je Vulin lagao, srpsko Tužiteljstvo ne želi pokrenuti proces, a sve u strahu da im se ne bi osvetio sam Vučić, očiti zaštitnik ministra koji slobodno Srbijom hoda s tisućama tko zna čijih eura u torbi.


Fingirana istraga

Zoran Stojiljković, bivši član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i profesor Fakulteta političkih nauka, kaže da se iz slučaja Vulin vidi da se postupci protiv utjecajnih pojedinaca u tužilaštvima ne vode stvarno – već samo formalno.

- Tužilaštvo je posljednja linija obrane režima - kaže Stojiljković za KRIK. 
- Kada dođe do tužilaštva, teško da ljudi iz vlasti budu procesuirani...


Vulinovi 'biseri'

- "Slobodana Miloševića je izabrao sam Bog".

- Albance je upozorio da će platiti 'glavama svoje djece' dođe li do rata u kojem, smatra on, uz sebe više neće imati međunarodnu zajednicu.

- U više navrata je aludirao da su svi hrvatski građani ustaše.

 

Naslovnica Svijet