Novosti Svijet

noćna mora u džungli

Predvidjela je svoju stravičnu smrt: avanturistica silovana, mučena i ubijena usred Amazone, banditi se otkrili zavhvaljujući nevjerojatnoj gluposti

noćna mora u džungli

Putovanje bespućima Amazone tragično je završilo za 43-godišnju Britanku, javljaju svjetski mediji. Emma Tamsin Kelty, bivša školska ravnateljica koja je dala otkaz da bi istraživala najzabitije predjele svijeta, skončala je stravičnom smrću koju je, na neki način, nedavno predvidjela u jednoj objavi na društvenim mrežama.

Iskusna avanturistica, koja je prije Brazila istraživala pacifičku obalu i Antarktik, upustila se na plovidbu Amazonom sama, u malenom kanuu. Rijeka ju je nanijela do otočića na kojem je podigla kamp, a tomo su ju pronašli riječni banditi, poznati kao 'vodeni štakori'. Silovali su ju, opljačkali i ubili, a njeno tijelo bacili u rijeku. Ukradene stvari - tablet, dva mobitela, GoPro kameru i dron- pokušali su prodati, potvrdila je brazilska policija

Za zločin se sumnjiče 17-godišnjak kojeg je policija uspjela uhititi i još jedan mladić koji je uhvaćen naknadno, a u tijeku je potraga za preostalih pet pripadnika iste bande. Maloljetnik je na ispitivanju priznao da je ustrijelio Kelty iz sačmarice, a stariji 'kolega' je priznao da joj je prerezao vrat prije nego je bačena u rijeku.

Policija je dobila iskaz i jednog mještanina koji tvrdi da mu je vođa te bande, 24-godišnji Evanilson Gomes da Costa, jutro nakon ubojstva ispričao kako je Britanka surovo mučena i silovana prije nego je ubijena. Kazao je kako su mislili da je riječ o krijumčarki droge pa su ju mučili kako bi im otkrila gdje ju je skrila.

Evanilson je u međuvremenu i sam ubijen, u oružanom obračunu s drugom bandom koji se odigrao prije dva dana.

Policijski dužnosnik u Coariju, Jose Afonso Barradas, kazao je novinarima da su se, kako je rekao, glupi banditi sami otkrili policiji kada su aktivirali SOS signal na ukradenom GPS uređaju. Policija je pomislila da je sama Kelty poslala SOS signal pa su započeli potragu za njom. No ona je tada već bila mrtva.

- Nisu znali kako radi, pa su prčkali po njemu, a netko je pritisnuo tipku za SOS. Da se to nije dogodilo, bilo bi vrlo teško znati gdje je nestala i ovo bi vjerojatno ostao nerazriješeni misterij - kazao je Barradas novinarima.

Žena je samo tri dana prije nego je ubijena na Twitteru objavila. "Dakle u ili u blizini Coarija (100 km udaljenog) moj čamac će biti ukraden, a ja ću biti ubijena. Lijepo", napisala je Kelty, pretpostavlja se na temelju upozorenja o opasnim bandama koje haraju tim područjem.
 

 


Na Twitteru je dan kasnije, 12. rujna, opisala bliski susret s naoružanim banditima.

"Prošla sam riječni zavoj i naišla na 50 likova u motornim čamcima s lukovima i strijelama!' napisala je i priznala da se šokirala viđenim, no svejedno je nastavila putovanje, što se pokazalo lošom odlukom.

 

 

Naslovnica Svijet