Novosti Svijet

brza reakcija

Cerar otkazao sastanak u Zagrebu jer je Plenković u UN-u odbio prihvaćanje arbitražne presude

brza reakcija

Slovenski premijer Miro Cerar rekao je u četvrtak na večer da je otkazao susret s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem koji su dogovorili prije dva dana u New Yorku, a na kojem su trebali razgovarati o rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora, jer je Plenković u UN-u "službeno" odbacio arbitražnu presudu.
 
Kao razlog za otkazivanje susreta Cerar je u telefonskom razgovoru za RTV Slovenija naveo govor premijera Plenkovića u kojemu je kazao da je za Hrvatsku arbitražni sporazum kontaminiran i da zato Hrvatsku ne obvezuje, što je za Sloveniju koja inzistira na njegovoj provedbi po riječima Cerara neprihvatljivo.

"Mi ostajemo otvoreni za dijalog, ali samo ako Hrvatska prihvati arbitražnu presudu i bude spremna na suradnju za provedbu arbitražne presude", kazao je Cerar.

Cerar je ustvrdio da je prema ranijem dogovoru s Plenkovićen na sastanku u Zagrebu idućeg tjedna trebalo biti govora o arbitražnom rješenju i njegovoj primjeni, te da je sastanak sada nemoguć jer je hrvatski premijer stajalište kako je arbitraža za Hrvatsku kompromitirana, pa treba razgovarati o alternativnom rješenju priopćio vrlo "službeno" i pred međunarodnim auditorijem kao da ne namjerava odstupiti od prijašnje pozicije.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom koju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo "nepoštivanje međunarodnog prava" obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Plenković i Cerar su u srijedu u New Yorku na rubu zasjedanja Opće skupštine UN-a dogovorili da će se sastati 27. rujna u Zagrebu kako bi razgovarali o granici između dviju država.

Prema Cerarovim je riječima za Sloveniju i dalje na snazi stajalište da je arbitražna presuda konačno granično rješenje koje treba primijeniti.

Dodao je kako će Slovenija nastaviti s pripremama na provedbi arbitraže koju, kako je dodao, treba primijeniti najkasnije krajem ove godine, odnosno u roku od šest mjeseci od donošenja arbitražne presude.

Naslovnica Svijet