Novosti Svijet

stiže marija

Karibi opet na udaru, stiže im novi razorni uragan: 'Ne izlazite vani, igrate se smrću'

stiže marija

Istočni karipski otoci u ponedjeljak su doživjeli svoju veliku oluju ovog mjeseca kad ih je pogodio uragan Marija uz vjetar od 195 kilometara na sat, jake padaline i podizanje razine mora. 
Dužnosnici od francuskog otoka Martiniquea do Američkih Djevičanskih otoka upozorili su svoje stanovnike da se pripreme na oluju Mariju koja je prerasla u uragan 3. kategorije. 

Poplavljene su ulice u nekim stambenim dijelovima Barbadosa na koji od nedjelje pada teška kiša dok se središte oluje približava. 

Upozorenja na uragane i tropske oluje na snazi su za niz otoka u karipskom području, među kojima su Američki i Britanski Djevičanski otoci, Antigua i Barbuda i francusko-nizozemski otok Sveti Martin.
Meteo France izdao je crveno upozorenje za Martinique. Trgovinama je naređeno da se zatvore, a stanovnicima da odu u skloništa i javni prijevoz je prekinut. 

"Rizici su golemi uzmu li se u obzir vjetrovi koje očekujemo. Izići van u tim uvjetima znači igrati se sa smrću", upozorio je potpukovnik Michael Bernier iz agencije za civilnu zaštitu tog otoka. 
Dio tih otoka početkom rujna razorio je uragan Irma kao jedan od najmoćnijih uragana dosad zabilježenih na Atlantiku. Irma je ubila više od 80 ljudi. 

Portoriko, američki teritorij koji je ranije poharala Irma, otvorio je svoja skloništa u pripremi za Mariju i uklonio je građevinske dizalice koje bi mogle biti pogođene snažnim vjetrovima. 

Evakuirano je više od 1700 stanovnika Barbude na susjednu Antigvu pošto je Irma razorila gotovo sve zgrade na tom otoku. 
Meteorolozi i dalje prate Josea, uragan prve kategorije s vjetrovima od 120 kilometara na sat koji je lociran oko 430 kilometara istočno-jugoistočno od Cape Hatterasa u Sjevernoj Karolini. 

Naslovnica Svijet