Novosti Svijet

krši se 'duh' sporazuma

Iran poslao prijeteću poruku u Washington: Snažno ćemo reagirati na bilo kakav 'krivi potez' SAD-a oko nuklearnog sporazuma

krši se 'duh' sporazuma

Iran će snažno reagirati na bilo kakav "krivi potez" Sjedinjenih Država vezano za nuklearni sporazum s Teheranom, rekao je u nedjelju iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Khamenei nakon što je američki predsjednik Donald Trump optužio Iran da krši "duh" sporazuma. 

"Iranski narod stoji čvrsto i bilo kakav krivi potez dominirajućeg režima vezano za nuklearni sporazum dobit će i reakciju Islamske republike", navodi u nedjelju državna televizija Ajatolaha Khameneija.
 
Washington se u četvrtak dodatno odrekao nekih sankcija Irana u sklopu sporazuma Teherana i svjetskih sila iz 2015., no i dalje tvrdi da ne zna hoće li nastaviti podržavati taj dogovor. Ukidanje nekih sankcija popratilo je uvođenje kazna za 11 Iranaca i tvrtki koje se optužuje za podršku iranskom balističkom programu ili kibernetskim napadima na američki financijski sustav, prenio je The Washington Post. 

Trump, koji odluku o sporazumu treba donijeti do sredine listopada, smatra kako Iran krši "duh" sporazuma pod kojim je oslobođen nekih sankcija u zamjenu za zaustavljanje nuklearnog programa.
"Danas, unatoč svim obvezama i raspravama tijekom pregovora, američki stav prema tim razgovorima i njihovim posljedicama je potpuno nepravedan i odgovara zlostavljanju", istaknuo je Khamenei.

"Amerikanci trebaju znati da će Iranci stajati čvrsto na svojim časnim pozicijama i oko važnih pitanja vezanih za nacionalne interese neće biti povlačenja Islamske republike", poručio je Khamenei u govoru na iranskoj vojnoj akademiji.
Iran je prošlog mjeseca objavio da bi mogao napustiti nuklearni sporazum "za nekoliko sati" ako SAD uvedei nove kazne, nakon što je Washington naredio sankcije zbog Teheranovih testova balističkih projektila.

Sjedinjene Države su uvele unilateralne sankcije nakon što su objavile da ti testovi krše rezoluciju Ujedinjenih naroda koja je dala podršku sporazumu i pozvala Teheran da ne poduzima aktivnosti povezane s balističkim projektilima koji mogu nositi nuklearno oružje. 
Iran odbacuje da njihovo djelovanje krši rezoluciju, jer projektili koje testiraju nisu dizajnirane da nose nuklearno oružje. 

Naslovnica Svijet