Novosti Svijet

hladni rat

Washington optužio Putina da je u Siriji potaracao borce koje podržava SAD, Rusi sve demantirali: Pa zašto bi to napravili?! Zašto pokušavate omesti borbu protiv Islamske države?

hladni rat

Međunarodna koalicija je u subotu optužila rusko zrakoplovstvo da je u zračnom napadu u Siriji ranila borce Sirijskih demokratskih snaga (SDF), što je Moskva ranije zanijekala.

"Ruske snage su napale cilj istočno od Eufrata blizu Dayr Az Zawra i ranile koalicijske partnerske snage", navela je koalicija u priopćenju. Rusko streljivo je pogodilo mjesto za koje su Rusi znali da se tamo nalaze Sirijske demokratske snage i savjetnici koalicije. Nekoliko boraca SDF-a je ranjeno u napadu.

Koalicija precizira da niti jedan vojni savjetnik nije ranjen u tom napadu.

"Dužnosnici koalicije su dostupni a veza s Rusijom je otvorena od 0 do 24", rekao je zapovjednik koalicije američki general Paul Funk. "Poduzimamo sve što je u našoj moći da se izbjegne nepotrebna eskalacija između snaga koje se bore protiv našeg zajedničkog neprijatelja, organizacije Islamska država (IS)", dodaje  se u priopćenju.

Ranije su SDF objavile da su ih bombardirali ruski zrakoplovi u pokrajini Dayr Az Zawr , posljednjoj u rukama skupine IS u Siriji, gdje traju odvojene ofenzive sirijskog režima i SDF-a.

Rusija je to zatim zanijekala. "To nije moguće. Zašto bismo ih bombardirali ?", rekao je glasnogovornik Igor Konašenkov u ruskoj vojnoj bazi Hmeimim, na zapadu Sirije.

Podsjetimo, Ruska vojska demantirala je u subotu da je bombardirala snage koje podržava SAD u sirijskoj pokrajini Deir Ezor.
Sirijske demokratske snage, savez arapskih i kurdskih boraca, optužile su ranije tijekom dana rusko zrakoplovstvo te zrakoplovstvo sirijskog režima da su ciljali njezine borce na istoku Sirije.

"To nije moguće. Zašto bismo ih bombardirali?", reagirao je glasnogovornik Igor Konašenkov u ruskoj vojnoj bazi Hmeimim, na zapadnoj obali Sirije.

"Naše snage bile su jutros cilj napada ruskog zrakoplovstva i sirijskog režima u industrijskoj zoni" sjevroistočno od grada Deir Ezora, naveo je FDS u priopćenju. "Šest naših boraca je ranjeno".

"U trenutku kad naše snage ostvaruju velike pobjede protiv IS-a u Raki i Deir Ezoru, neke strane pokušavaju omesti napredovanje naših postrojbi ", optužio je FDS.

Naslovnica Svijet