Novosti Svijet

URAGAN HARVEY

Splitski liječnik opisuje dramatične sate u Houstonu: 'U zadnji tren sam probudio susjede, voda im je već nadirala u stan'

URAGAN HARVEY

Kad je 2015. godine, nakon što je primio diplomu zagrebačkog Medicinskog fakulteta, dobio poziv iz Amerike za usavršavanje, odnosno rad na prestižnom Centru za rak MD Anderson u Houstonu, Splićanin Ivo Veletićnije se puno premišljao. Rad u timu dr.Srđana Verstovšeka na istraživanju leukemije i otkriću novih lijekova, bio je veliki izazov u karijeri.

Zadnjih dana, otkako je Houstonom "protutnjao" uragan Harvey, boravak u Americi Veletiću se pokazao i kao pravi životni izazov. U poplavama su, prelijevanjem odvodnog kanala Brays Bayou, stradale i brojne bolnice i okolne zgrade najvećega medicinskog centra u svijetu, a među njima i stambeni kompleks u kojem postdoktorand iz Splita živi zadnje dvije godine.

– Da su tropske oluje prilično ozbiljna stvar, naučio sam još prvih dana svog boravka u Houstonu, u svibnju 2015., kad sam doživio prvu poplavu. Stoga sam prošlog četvrtka, kad su prognoze najavljivale uragan, odmah pripremio zalihe vode i nekvarljive hrane za tjedan dana i napunio dodatne baterije. U petak i subotu smo pratili vijesti o orkanskim udarima vjetra koji su pogodili obalu Teksasa, ali u Houstonu je zapravo bilo jedva primjetno kiše i ljudi su se čak rekreirali uz obližnji kanal. Međutim, u noći na nedjelju počeli su strašni pljuskovi, pa sam cijelu noć probdio razgovarajući preko Skypea s roditeljima u Splitu, te prateći prognozu i vodostaje. U jednom trenutku, oko četiri ujutro, shvatio sam da voda počinje ulaziti u našu zgradu i spustio sam se u prizemlje kako bih pokucao svojim susjedima Marku i Katie, koji žive u stanu ispod mene. Mark mi je poslije kazao kako je, kad je čuo lupanje na vratima, u polusnu zamahnuo rukom po krevetu i shvatio da je zapravo zagrabio vodu. Za manje od pola sata voda je došla do električnih instalacija i uzrokovala nestanak struje u cijelom kompleksu – govori dr. Veletić.

Mokre i preplašene susjede su, kaže, udomili po stanovima na višim katovima, a na vratima su svi povješali natpise "Ako bilo što trebate, samo pokucajte"...

– Nakon te prve neprospavane noći, uslijedili su dani koje smo provodili u potpunome mraku. Dok je kiša padala bez prestanka, informacije o razmjerima katastrofe do nas su dolazile na kapaljku... Kako je nekoliko susjeda trebalo primiti terapiju u bolnici, morali smo zvati Obalnu stražu i organizirati evakuaciju helikopterom s vrha obližnje garaže. Moj najveći strah je bio hoće li baterije izdržati toliko da se makar jednom dnevno mogu javiti obitelji i prijateljima u Hrvatsku. Lokalni ribiči su svojim brodicama u jednom trenutku donijeli nešto potrepština, a jedan susjed je uspio napuhati svoj kajak i tako otići po namirnice. U ponedjeljak su vlasti odlučile otvoriti brane, nakon čega se voda u ovom dijelu grada većim dijelom povukla. Sutra počinjemo s čišćenjem i vraćanjem na staro, koliko je to moguće. Bolnica u kojoj radim cijeli će tjedan ostati zatvorena osim za najkritičnije pacijente. U subotu mi, inače, dolaze prijatelji iz Hrvatske koji su davno isplanirali put, tako da ću se vjerojatno izgubiti iz Houstona na dva tjedna – raduje se Veletić, koji je osobno izbjegao materijalnu štetu, ali već danima živi bez struje i na zalihama hrane.

Katastrofa ukratko

– Uragan Harvey je u pet dana na područje grada Houstona donio više od 1000 litara kiše po četvornome metru.
– Zbog uragana je bez doma u Houstonu ostalo 30.000 ljudi.
– Najugroženiji su evakuirani helikopterom obalne straže, a ostatak stanovnika pogođenih područja čeka da se voda povuče i prometnice postanu prohodne, što bi, prema procjenama stručnih službi, moglo potrajati danima.
– Premda je kiša stala i razvedrava se, pojedini se okruzi i dalje evakuiraju zbog rijeka koje poplavljuju.
– Mediji javljaju i kako je upravo završio policijski sat koji je uspostavljen od ponoći do 5 ujutro zbog velikog porasta provala i razbojstava.
– Oluja dalje napreduje prema Louisiani, koju je, podsjetimo, baš u ovo vrijeme prije 12 godina (29. kolovoza) poharao uragan Katrina. 

Naslovnica Svijet