Novosti Svijet

kvaliteta života u gradovima svijeta

U postkomunističkim zemljama najbolje se živi u Pragu

kvaliteta života u gradovima svijeta

Češka metropola je prema kvaliteti života od svih zemalja tek na skromnom 71. mjestu, dok je Zagreb, iako je napredovao na listi, na dalekom 103. Čak 39 kriterija uzima se u obzir pri izradi liste

U postkomunističkim zemljama srednje i istočne Europe najbolje se živi u Pragu, pokazala je najnovija rang-lista gradova prema kvaliteti života, koju redovno svake godine objavljuje američka consulting kompanija Mercer.

Najbolje se, međutim, među 215 gradova u cijelom svijetu, koje je Mercer uključio u svoju ovogodišnju listu, živi u austrijskoj metropoli Beču, a najgore (očekivano) u Bagdadu, dok je među europskim gradovima najgore prošao bjeloruski Minsk na 182. mjestu.

Članstvo u Europskoj uniji

Naša metropola Zagreb se, kako prenose češki mediji, nalazi na 103. mjestu. U odnosu na prošlu godinu napredovao je tri mjesta.

Spomenuti Prag kao najzgodnije istočnoeuropsko mjesto za život našao se na 71. mjestu, kao i prošle godine.

Za njim su od postkomunističkih glavnih gradova Budimpešta (74.), Ljubljana (78., lani 74.), Varšava na 85. mjestu kao i prošle godine, dok je Bratislava skočila za tri mjesta na listi i sada je 88.

U izvještaju američke tvrtke uzima se u rangiranju gradova čak 39 kriterija: privredni, sigurnosni, politička stabilnost, dostupnost obrazovanja, gradskog prometa... a posebno se naglašava da veliki impuls poboljšanju kvalitete života u regiji srednje i istočne Europe daje približavanje i članstvo u Europskoj uniji.

Milan Lazarević

Najbogatiji

Prag je proglašen i najbogatijim gradom bivšeg istočnog bloka, prema podacima Swiss Bank. Tako se našao ispred Budimpešte, Bratislave, Varšave, Rige i Ljubljane.

 

Naslovnica Svijet