Novosti Svijet

objašnjenje fenomena

Deset načina na koje je gladna i izolirana Sjeverna Koreja postala vojna velesila i proizvela skupo i moćno oružje

objašnjenje fenomena

Nuklearno oružje ima pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, a to su SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija i Francuska. Tu su još i Pakistan, Indija i Sjeverna Koreja. Izrael pak ima politiku nepriznavanja posjedovanja nuklearnog oružja, čujemo od dr. Kuntića.

Rastu tenzije između Sjedinjenih Američkih Država, najjače svjetske sile, i Sjeverne Koreje, jedne od najsiromašnijih zemalja svijeta.

Iz minute u minutu portali prenose sve žešće prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa i šefa Sjeverne Koreje Kim Jong-una. Sky News navodi kako je Ured za civilnu obranu američkog Guama u Pacifiku izdao brošuru pod nazivom "Pripreme za neposrednu prijetnju projektilima" kojom upozorava stanovnike što napraviti u slučaju da Sjeverna Koreja ostvari prijetnju i zaista lansira četiri projektila prema tom otoku, gdje se nalaze dvije američke vojne baze. Stanovnicima se, među ostalim, preporučuje da u slučaju napada iz Pjongjanga ne gledaju u eksploziju te da traže zaklon, ako je moguće pod zemljom.
Prve žestoke prijetnje praćene "vatrom i bijesom" koji će snaći Pjongjang, predsjednik SAD-a uputio je nakon što je američka obrambeno-obavještajna agencija DIA za The Washington Post potvrdila kako vjeruje da Sjeverna Koreja ima nuklearne glave koje mogu nositi njeni projektili, uključujući i projektile s interkontinentalnim dometom.

Sjeverna Koreja jedna je od najzatvorenijih zemalja svijeta pod totalitarnim režimom, a već duže od desetljeća je pod sankcijama, pa je mnogima pravo čudo kako ta siromašna država uopće preživljava, dok im poput fantastike zvuči priča o stvarnom razvoju skupog nuklearnog programa kakve uspijevaju odnjegovati uglavnom samo one najmoćnije države.

Kako iscrpljeno gospodarstvo Sjeverne Koreje, u kojoj je gladno oko četiri milijuna stanovnika, uspijeva osigurati novac za supermoderno oružje?

Od dr. Darija Kuntića, stručnjaka za međunarodnu sigurnost, čujemo kako je unatoč sankcijama Sjeverna Koreja našla puno načina za financiranje svoje vojne industrije i razvoja oružanih kapaciteta.

- Pjongjang godinama radi i na obuci kadra, razvijaju svoje programe naoružanja i postaju sve sofisticiraniji u tome. Oni tako ispale neki projektil, pa ako nije bilo uspješno, pokušaju ponovno za dva mjeseca i vidi se da postaju sve bolji - procjenjuje Kuntić, koji navodi na koje sve načine Sjeverna Koreja dolazi do novca za razvoj svog nuklearnog programa:

1. Četvrtina BDP-a za nuklearno oružje

BDP Sjeverne Koreje kreće se negdje oko 30 milijardi dolara. To je procjena južnokorejske banke iz 2015. godine. Za izradu nuklearnog oružja Sjeverna Koreja troši 25 posto BDP-a, što je, dakle, četvrtina proračuna.

2. Trgovinska razmjena s Kinom i do 80 posto

Kada su u pitanju financije, čak tri četvrtine, a neki kažu i 80 posto vanjskotrgovinske razmjene Sjeverne Koreje obavlja se s Kinom i zato Amerikanci stalno govore da Peking može učiniti više. Upravo je to jedan od razloga prigovora lidera SAD-a koji navode kako Kina može prekinuti ili znatno srezati tu trgovinsku razmjenu. Činjenica je, međutim, da se sjevernokorejska ekonomija čak i razvila u vrijeme Kim Jong-una u odnosu na razdoblje njegova oca, i to upravo zahvaljujući Kini i dotoku juana.

3. Izvoz ruda

Isto tako Sjeverna Koreja dolazi do strane valute izvozom ruda poput željeza, nikla i ugljena koje uglavnom prodaje Kini, i to u provincijama koje graniče s njihovom zemljom. Kina je poručila da će stopirati uvoz ugljena iz Sjeverne Koreje za cijelu ovu godinu, no postoji način da se to zaobiđe, primjerice, na crnom tržištu ili krivotvorenjem knjiga.

4. Izvor rijetkih metala

Veliki plus Sjevernoj Koreji donosi izvoz rijetkih metala koji se mahom koriste za izradu pametnih telefona, televizora, pa čak i hibridnih vozila.

5. Industrijski kompleks između Koreja

Također, izvor strane valute bio je industrijski kompleks između Sjeverne i Južne Koreje. Mislim da je taj kompleks trenutačno zatvoren, ali u prošlosti je Sjeverna Koreja to koristila kako bi došla do strane valute.

6. Prisilni rad 50.000 Sjeverenokorejaca u inozemstvu

Postoji i izvor koji je, rekao bih, robovlasnički. To je zapravo prisilni rad građana Sjeverne Koreje u inozemstvu, primjerice, u Kini, Rusiji, a spominju se i Afrika, Bliski istok, pa čak i Europa. Navodno oko 50.000 sjevernokorejskih radnika radi u svijetu za male novce, s tim da te plaće za njihovu zemlju i nisu toliko niske. Riječ je o iznimno teškim uvjetima jer se radi po 20 sati bez odmora, ali Sjeverna Koreja od toga zaradi više od dvije milijarde dolara godišnje.

7. Izvoz oružja u zemlje Afrike, Azije...

Sjeverna Koreja također izvozi oružje poput RPG-a ili ručnih raketnih bacača, i to u zemlje Afrike, Azije i Bliskog istoka, a, naravno, koristeći rupe u međunarodnom trgovinskom sustavu i sustavu javnih nabava. Oružje postiže dobru cijenu na tržištu. Ako govorimo o izvozu nekoliko desetaka tisuća komada u zemlje Afrike, gdje se non-stop ratuje, potražnja je sigurno velika, a time i zarada.

8. Prodaja lažnih lijekova poput viagre

Zanimljivo je da Sjeverna Koreja čak i na međunarodnom crnom tržištu prodaje i lažne lijekove, a viagra je, na primjer, jedan od njih.

9. Pranje novca

Klasični izvor je pranje novca preko međunarodnih računa.

10. Hakiranje stranih bankovnih računa

U Sjevernoj Koreji razvili su sofisticirane hakerske metode. Oni tako hakiraju strane bankovne račune i sve to režimu omogućava veliki dotok novca te nabavu robe - od luksuznih proizvoda do dijelova za izradu oružja za masovno uništenje - informirao nas je dr. Dario Kuntić iz Instituta za europske i globalizacijske studije.

Sjeverna Koreja je, očito, pravi fenomen jer je, uz sve restrikcije i nestašice, uspjela izrasti u vojnu velesilu, naoružanu najmodernijim balističkim projektilima velikog dometa.

Iako se mnogi plaše nepredvidljivog vođe Sjeverne Koreje, stručnjaci podsjećaju da je režim u Pjongjangu uspio opstati u vrijeme hladnog rata i nakon pada Sovjetskog Saveza zbog toga što je pažljivo planirao te nije izazvao sukob koji bi mu donio uništenje. Pitanje je sada hoće li se sadašnji bučni vođa SAD-a i njegov ratoborni protivnik iz Sjeverne Koreje uspjeti suzdržati i ne izazvati nuklearni rat od kojeg svi strepe.

 

Naslovnica Svijet