Novosti Svijet

susret u varšavi

Završen sastanak Kolinde Grabar-Kitarović i Donalda Trumpa: predsjednica govorila o arbitraži i LNG terminalu

susret u varšavi
13:30 - Donald Trump kazao je kako ne postoji bolji ambasador SAD-a od Melanije.

"Amerika voli Poljsku i poljski narod. Ponosan sam na potporu američkih Poljaka. Čast je stajati ispred spomenika Varšavskom ustanku. Predsjednik Duda i njegova supruga dočekali su nas s velikom ljubaznošću po kojoj je Poljska poznata u svijetu", kazao je Trump, prenosi Dnevnik.hr.

"Predsjednik Duda i ja imali smo vrlo produktivan susret oko Inicijative triju mora. Spremni smo osigurati vam neovisni pristup energentima kako Poljska više nikada ne bi morala ovisiti o nekome. Čestitam poljskom predsjedniku i hrvatskoj predsjednici na ovoj inicijativi. Ovo je moj prvi posjet istočnoj Europi i drago mi je da je to na ovom prekrasnom komadu zemlje. Poljska je srce Europe, a Poljaci su predivni ljudi velikog duha. Iako ste u mračnim danima izgubili zemlju, nikad niste izgubili ponos, kazao je Trump nakon čega je uslijedio gromoglasan pljesak i skandiranje.

Trump je poručio kako se Europa suočava s terorističkim prijetnjama.

"Tome ćemo stati na kraj. Naše granice će uvijek biti zatvorene za teroriste i ekstremiste bilo koje vrste. Borimo se protiv radikalnog islamizma i mi ćemo pobijediti", kazao je Trump.

13:15 - Sastanak je završio, počinje govor Donalda Trumpa na varšavskom trgu. Brojni Poljaci su ga dočekali ovacijama. Nakon Trumpa govor će održati i poljski predsjednik Duda.

Kako doznaje N1, Donald Trump i američko izaslanstvo iskazali su velik interes za sve teme koje je otvorila hrvatska predsjednica, uključujući LNG terminal.

Predsjednica je Trumpu iznijela i stav o arbitraži.

Na stolu su se, prema najavama, trebala naći bilateralna pitanja poput ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i ugovora o izručenjima, ali i strateška pitanja od energetike i energetske sigurnosti, gdje je za Hrvatsku prioritet projekt LNG-a na Krku koji SAD podupiru.

12:15 - Započeo je sastanak hrvatske predsjednice i američkog predsjednika. U pratnji predsjednice su potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

11:35 - "Još je Gorbačov srušio Berlinski zid. Oni koji su od nas rođeni s pogrešne strane "željezne zavjese" vidjeli su kako se svijet ruši. Iako je zid u fizičkom smislu srušen, još postoje brojne posljedice u našoj regiji. Još uvijek postoji potreba da se sruši zid između stare i nove Europe odnosno između istočne i zapadne Europe. Mi smo srednja Europa", rekla je Grabar Kitarović, piše N1.

Donald Trup je govoreći o energetskim projektima u regiji je spomenuo i LNG na Krku.

"SAD nikada neće koristi energiju da vas na bilo što prisili, ne želimo monopolistički položaj, želimo biti vjeran partner", kazao je.

"SAD vas podupire, spremni smo vam pomoći oko svih energetskih projekata", dodao je Trump, prenosi N1.

Trump i Grabar-Kitarović su se rukovali i kratko razgovarali uoči Trumpova govora, a predsjednica je te fotografije objavila na Twitteru.

 

Ranije: Američki predsjednik Donald Trump stigao je u četverodnevni posjet Europi. Predsjednički avion Air Force One sletio je u srijedu kasno navečer u Varšavu gdje će se Trump tijekom današnjeg dana sastati s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović te će sudjelovati na sastanku Inicijative triju mora. 

Kako javlja HRT, zasebni sastanak hrvatske predsjednice i američkog predsjednika, još prije nego što se on obrati javnosti na Trgu Krasicki, trebao bi biti potvrda izvrsnih odnosa s Washingtonom. 

Teme - od bilateralnih, do strateških, primjerice stanja u jugoistočnoj Europi te energetike i energetske sigurnosti, gdje je za Hrvatsku najvažniji projekt LNG-terminala na Krku. 

Hrvatska će predsjednica u Varšavi moderirati Transatlantsku sjednicu koja će se održati u Kraljevskom dvorcu.

Inicijativa triju mora je zajednički hrvatsko-poljski projekt pokrenut radi jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora. Okuplja 12 zemalja - od Hrvatske, Poljske, Češke i Slovačke do Slovenije i Austrije. Uz SAD - inicijativu podupire i Kina.

Za hrvatsku predsjednicu nema dvojbe - Inicijativa triju mora kruna je njezina vanjskopolitičkog angažmana. 

No, hoće li Trump u okviru NATO-a nastaviti pomagati istočnoj Europi? Hoće li se ona u budućnosti više oslanjati na američki ukapljeni ili plin iz ruskih plinovoda? Upravo to ključna su pitanja Inicijative triju mora.

Naslovnica Svijet