Novosti Svijet

napad islamske države

Trump upozorio Iran: Oni koji podupiru terorizam riskiraju da i sami postanu žrtve

napad islamske države

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je, dan nakon napada počinjenih u Teheranu, poručio Iranu da se oni koji podupiru terorizam izlažu da i sami postanu žrtve, što je reakcija koju je Iran ocijenio "odvratnom".

"Naglašavamo da zemlje koje podupiru terorizam riskiraju postati žrtve zla kojemu daju potporu", rekao je je Trump u priopćenju.

On također naglašava da se moli za iranski narod kao i za nedužne žrtve napada u Teheranu za koji je odgovornost preuzela Islamska država a u kojem je poginulo 13 ljudi i više desetaka je ranjeno.

Čuvari revolucije, elitna vojska iranskog režima, optužili su u srijedu SAD i Saudijsku Arabiju da su "umiješani" u te napade.
SAD i Iran nemaju diplomatskih odnosa, a zatopljenje koje je počeo bivši predsjednik Barack Obama, potpisnik nuklearnog sporazuma između Irana i šest velikih sila, zaustavio je njegov nasljednik.

U svojoj kampanji Trump je upozoravao da će poništiti taj sporazum.

Iranski šef diplomacije Trumpovu je reakciju na napade u Teheranu, počinjene u parlamentu i istovremeno u Mauzoleju ajatolaha Homeinija, nazvao odvratnom.

"Priopćenje Bijele kuće je odvratno...dok se Iranci suočavaju s terorom koji podupiru američki klijenti", napisao je Mohamad Džavad Zarif na Twitteru.

Nešto ranije, Sjedinjene Države osudile su terorističke napade počinjene u srijedu u Teheranu.

"Izražavamo sućut obiteljima žrtava i u mislima smo i molitvama s narodom Irana", navodi se u izjavi State Departmena.
"Zlu terorizma nema mjesta u civiliziranu i miroljubivu svijetu", navodi američka diplomacija.

Za nedavna posjeta Saudijskoj Arabiji, Trump je optužio Teheran da "financira, naoružava i uvježbava teroriste (...) koji šire razaranje i kaos u regiji" i pozvao je sve zemlje da "izoliraju" Iran. 

Naslovnica Svijet