Novosti Svijet

Hrvati u Boliviji: Morales nas proganja kao ustaše i teroriste

Dragovoljac Domovinskog rata u Hrvatskoj, Bolivijac Eduardo Rozsa Flores Chico ubijen je, a Hrvat Mario F. Tadić uhićen u četvrtak ujutro u akciji bolivijske policije kojom je razbijena navodna teroristička grupa osumnjičena za planiranje atentata na predsjednika te zemlje Eva Moralesa.

Polusatni obračun odvijao se u hotelu Las Americas u gradu Santa Cruz de la Sierra, središtu tamošnje opozicije i pokreta za autonomiju četiri istočne, bogate pokrajine.

Uz Floresa u akciji policije ubijeno je još dvoje ljudi, Irac Michael Martin Dwyer te Mađar Árpád Magyarosi. Drugi uhićeni također je Mađar, Elod Toaz. On i Tadić odmah po okončanju obračuna prebačeni su u glavni grad La Paz.

Nakon što su bolivijski državni odvjetnik Jorge Gutierrez i zapovjednik policije Victor Hugo Escobar priopćili vijest da je  razbijena teroristička organizacija, sastavljena od stranih plaćenika, te pritom spomenuli važnu ulogu Hrvata u njoj, među nekoliko tisuća naših iseljenika u toj zemlji zavladala je velika nelagoda.
 
Naime, tamo se zbog činjenice da je jedan od Moralesovih najžešćih političkih protivnika Hrvat, industrijalac Branko Marinković, već godinama vodi žestoka medijska kampanja protiv naših iseljenika.

Sve je kulminiralo prije nekoliko mjeseci kada je nacionalna televizija počela emitirati spotove u kojima Hrvate optužuje za ustaštvo te namjeru da Boliviju razjedine kao što su i Jugoslaviju.


Posljednji događaji dodatno su potpirili ove optužbe jer se na sve načine aludira da je upravo Marinković organizirao skupinu navodnih terorista. Počasni konzul Republike Hrvatske u Santa Cruz de la Sierri, Robert Jakubek, s kojim su novinari Jutarnjeg lista telefonski razgovarali, pokušao je smiriti tenzije.

 - Očito je da cijeli događaj nema veze s Hrvatima. Flores je rođen u Santa Cruzu i živio je u Mađarskoj. Tadić je također Bolivijac, navodno rođen u gradu Chocabambi. Dakle, ne vidim da to ima veze s nama - rekao je Jakubek.

Do Branka Marinkovića nisu uspjeli doći, no sudeći prema riječima nekih drugih Hrvata koji žive u Boliviji, doznali su da se sklonio negdje na sigurno.

Većina stanovništva tog grada smatra da je cijela priča o navodnom razbijanju terorističke grupe u Santa Cruzu podvala u režiji Moralesove vlade. Puno je kontradiktornosti u cijelom događaju. Očevici koji su se zatekli u hotelu za vrijeme obračuna pričaju da je nakon eksplozije tamo još 20-ak minuta odjekivala pucnjava, a kada je prestala, leševi ubijenih pronađeni su poredani na krevetima u donjem rublju.

Očevid je trajao punih deset sati, a onda su objavljene fotografije mase oružja i leševa od kojih je svaki imao rane tipične za smaknuće, a ne zadobivene u borbi - ispričao nam je jedan bolivijski Hrvat koji se našao u blizini obračuna. I on kaže da se boji za svoju sigurnost pa je zamolio za anonimnost.

Kampanja protiv Hrvata nešto je što i njega plaši. Istini za volju, argumenata za optužbe službenog La Paza ima na pretek. Zbog činjenica ili dobre režije, tek treba otkriti.

Ubijeni Eduardo Flores u ratu u Hrvatskoj obnašao je dužnost zapovjednika međunarodnih postrojbi, velikim dijelom sačinjenih od ljudi kontroverzne prošlosti.

I sam uhićeni Mario F. Tadić navodno je bio dio te postrojbe kojoj se priključio iz bolivijskog grada Cochabamba. Svi oni bili su poznati kao desničari, dakle i politički protivnici Eva Moralesa. Do našeg počasnog konzula u tom gradu Drage Muževića također se nije moglo doći, no Radoslav Pazameta koji tamo živi već godinama priznao je kako trenutno stoje stvari.


- Svi sada slušamo vijesti i iščekujemo što će biti dalje. Iako već i neki mediji pišu o nizu kontradikcija vezanih uz obračun, činjenica jest da je već i spomen riječi Hrvat danas ovdje vrlo opasna stvar. Smiješno je to jer većina nas ovdje nema veze s Marinkovićem niti bilo kakvim strankama - rekao je Pazameta.

S druge strane, kolege novinari koji na licu mjesta prate ovaj događaj upozoravaju da su uskoro mogući i veći problemi za lokalne bolivijske Hrvate. Bivši Moralesov osobni fotograf, a danas suradnik više agencija, Noah Friedman, izrazio nam je svoje crne slutnje.

- Floresa je kod vas odlikovao predsjednik države. Dobio je i visoki vojni čin. Kasnije je optužen za kriminal pa je došao ovdje. Teško je povjerovati da nije bio povezan s Marinkovićem. Uvjeriti ljude u to bit će još teži zadatak - rekao je Friedman.

Šef dopisništva New York Timesa za ovo područje, Simon Romero, javio se s još ozbiljnijim teorijama.

- Mi smo u Santa Cruzu istraživali priču da Marinković ovdje dovodi plaćenike iz zemlje svoje majke, Crne Gore. Pričalo se svašta prije par mjeseci. Sada se dogodilo ovo. Vrlo intrigantno, moram priznati - istaknuo je Romero.

Hrvati u Boliviji odreda imaju drukčiji stav. Njihovi argumenti su da je protiv Moralesa u Boliviji stalo nekoliko milijuna ljudi. “Zašto bismo mi bili krivi, osim zato što je Hrvate najlakše prozvati”, pitaju se odreda. Argumenti koje pritom iznose ne zvuče nemoguće. Grupa s kojom se obračunala policija optužena je i za pokušaj atentata na kardinala Victora Huga Escobara, inače velikog Moralesova protivnika. Kao drugo, policija je izjavila kako je kod hotela gdje s dogodio obračun pronašla auto korišten u napadu na kardinala. Profesionalci bi teško učinili takvu pogrešku.

Riječi potpredsjednika Bolivije Alvara Garcije Linera o tome kako će policija sada razjasniti tko je ovu grupu doveo iz Irske i Hrvatske, tko im je platio karte i smjestio ih i tko im je davao podatke o kretanju dužnosnika dodatno su ih uznemirile jer se pribojavaju da je na taj način najavljen progon svih nepoćudnih. U prvom redu bolivijskih Hrvata.

 

(JL)

 
Naslovnica Svijet