Novosti Svijet

strogo čuvana vojna tajna

Tajanstvena letjelica vratila se na Zemlju nakon dvije godine, zahuktale se spekulacije - je li riječ o svemirskom bombarderu?

strogo čuvana vojna tajna

Nakon gotovo dvije godine u orbiti, tajanstvena američka vojna letjelica Boeing X-37B vratila se na Zemlju, ponovo razbuktavši spekulacije o utrci u naoružanju u svemiru. 

Devet metara duga letjelica s rasponom krila 4,5 metara, koja izgleda poput umanjene verzije nekadašnjih američkih raketoplana, sletjela je u nedjelju na Floridi nakon 718 dana provedenih oko Zemlje, objavilo je američko ratno zrakoplovstvo. 

Ovo je tajanstvenom X-37 bila četvrta misija, a od svoje prve, 2010., izaziva brojna nagađanja čemu služi. 
 


Jedni misle da se radi o bombarderu iz svemira, drugi da je X-37 "ubojica satelita", a treći da se radi o superšpijunskom zrakoplovu. Ali mnogi analitičari sumnjaju u to. 

"Letjelica je veličine kamioneta, bilo bi ga teško naoružati nekim razornim oružjem", rekla je Victoria Samson, stručnjakinja iz američke zaklade za održivi razvoj u svemiru. 

Nakon lasiranja X-37 napaja se energijom iz solarnih panela pa vjerojatno nije sposoban za mnogo manevriranja, dodaje Samson.
 


"U pravilu, maneviranje u svemiru zahtjeva mnogo goriva, a ne vidim da se to ovdje događa". 

Zbog toga letjelica nije u stanju dosegnuti vrlo velike visine i drži se nisko u orbiti, dodaje sveučilišni profesor fizike Mark Gubrud. Zato i ga povremeno amateri uspijevaju opaziti, pa je teško vjerovati da se bavi špijuniranjem. 

Oni pretpostavljaju da je X-37 leteći poligon za ispitivanje nekog potencijalnog oružja i da je to razlog zašto američko ratno zrakoplovstvo objavljuje jako malo informacija o letjelici. 

Naslovnica Svijet