Novosti Svijet

neviđeno na balkanu

Srbija će uskoro dobiti prvu gay premijerku? Odradila je 'prljavi posao' za Vučića, a na forumima se špekulira o njenom hrvatskom porijeklu

neviđeno na balkanu

Nakon što je aktualni premijer Srbije Aleksandar Vučić pobijedio već u prvom krugu i tako postao novi predsjednik Srbije, otvorilo se pitanje tko će ga zamijeniti na premijerskoj funkciji. Srpski mediji spominju više kandidata, a među njima i 41-godišnju menadžericu i magistricu marketinga Anu Brnabić, nestranačku osobu koju je Vučić prošlog kolovoza postavio za ministricu državne uprave i lokalne samouprave.

To je imenovanje lani izazvalo veliku pozornost svjetskih medija jer se Brnabić već prije javno deklarirala kao lezbijka. Tada je američka agencija AP istaknula da je to prvi takav slučaj u "konzervativnoj balkanskoj zemlji", dok je talijanska agencija Ansa pojavu gay ministrice nazvala "apsolutnom novinom za Srbiju i za ostatak Balkana".

Većina stranih medija njezino je proglašenje ministricom protumačila Vučićevom željom da međunarodnoj zajednici pokaže kako je Srbija na putu do EU integracija spremna poboljšati položaj pripadnika LGBT manjine, nakon što su gay parade u Beogradu godinama prolazile uz veliku količinu nasilja prema sudionicima.

A javni servis LGBT Srbije "Gej eho" proglasio ju je gay ikonom za 2016. godinu "zbog doprinosa u poboljšavanju položaja te zajednice", jer je "odlukom da ne krije svoju seksualnu orijentaciju i sudjeluje u prošlogodišnjoj paradi ponosa pokazala izuzetnu hrabrost".

Američka učenica

Aktualna srpska ministrica i moguća premijerka je angloamerički đak: nakon srednje škole otišla je u SAD, gdje je na Sveučilištu Northwood u državi Michigan diplomirala poslovnu administraciju, da bi potom na Sveučilištu Hull u Engleskoj stekla MBA diplomu iz marketinga.

U Srbiju se vraća 2002. te je do 2011. menadžerica srpske podružnice USAID-a, kada prelazi u američku tvrtku za razvoj vjetroelektrana "Continental Wind Serbia" (CWE), gdje 2013. postaje direktorica, što ostaje sve do prelaska u srbijansku vladu.

Upravo je taj posao u CWE izvor velike afere koja se vezuje uz njezino ime. Sredinom 2015. pojedini srpski mediji objavili su transkripte prisluškivanih razgovora prethodne CWE-ove direktorice Lidije Udovički, koja se sugovorniku žalila kako direktor "Elektromreže Srbije" Nikola Petrović – inače kum Aleksandra Vučića - traži od nje dva milijuna eura kako bi CWE-ove vjetroelektrane priključio na srpsku elektroenergetsku mrežu.

Prema navodima tamošnjih medija, ključnu ulogu u zataškavanju afere odigrala je upravo Ana Brnabić, koja je kao novopečena direktorica CWE-a javno demantirala navode prethodne direktorice o korupcijskim i reketaškim postupcima Vučićeva kuma.

Zauzvrat, pišu srpski mediji, Vučić je Anu Brnabić nagradio postavljanjem u ministarsku fotelju, i to baš onu u kojoj je dotad sjedila Kori Udovički, rođena sestra prethodne direktorice CWE-a koja je i pokrenula aferu.

Moguća premijerka Srbije dobro je situirana pa je u imovinskoj kartici prijavila stan i potkrovlje u Beogradu površine 327 kvadrata, garažu u Beogradu od 19 kvadrata, kuću od 167 kvadrata koju je naslijedila na hrvatskom otoku Krku te još jednu devastiranu staru kuću od 30 kvadrata također na Krku, zbog čega se na srpskim forumima špekulira o njezinu hrvatskom podrijetlu.

Naslovnica Svijet