Novosti Svijet

slovenski političar žestoko napao svog stranačkog šefa i premijera boruta pahora

Aurelio Juri: Osuđujem slovensku blokadu i napuštam Europski parlament

slovenski političar žestoko napao svog stranačkog šefa i premijera boruta pahora

Juri je od početka protivnik slovenske blokade, a Pahora u posljednje vrijeme kritizira u svakoj prigodi. Slovenski premijer još nije reagirao na prozivke iz vlastite stranke

Aurelio Juri / Foto: Delo.si
Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Aurelio Juri izjavio je da je svoju stranku zamolio da ga briše s popisa kandidata za svibanjske izbore za Europski parlament, u prvom redu zbog pogrešne vanjske politike koju personificira Borut Pahor, slovenski premijer koji je i predsjednik Socijalnih demokrata (SD), stranke kojoj pripada Juri. Juri se od početka protivio slovenskoj blokadi Hrvatske na putu u EU.

Međunardni sud

- Trenutačni odnosi s Hrvatskom vrlo su slabi zbog blokade hrvatskih pristupnih pregovora i kad bih stvari mogao vratiti natrag, predložio bih da se granični prijepor rješava na Međunarodnom sudu, a da se Slovenija i Hrvatska vrate u fazu dobrosusjedskih odnosa i posvete važnijim i vitalnijim dnevnim pitanjima - rekao je Juri za jedan slovenski portal i nastavio:

- Ako Hrvatska do kraja godine ne završi pregovore, moglo bi doći do duže odgode članstva. To bi u međuvremenu, zbog osjećaja gubitka europske perspektive za cijelu regiju, izazvalo još gore negativne silnice. Balkan je jednom već pokazao svoje zube i ako do odgode dođe, Europska unija imat će jedan problem više u regiji koju je namjeravala stabilizirati i demokratizirati europskom perspektivom - rekao je Juri upozorivši i na problem “porasta nacionalizma” u obadvije zemlje.

Juri je ponovio svoja stajališta i u petak navečer u Trstu na tribini o slovensko-hrvatskim odnosima.

- Slovenija je s blokadom pregovora postigla da su se dva naroda posvadila i još više zaplela u pitanju o granicim čime je ujedno oslabljena proeuropska orijentacija u Hrvatskoj. Slovenija s ovim potezom nije pridobila saveznika u EU-u - kazao je Juri.

Hrvatska - glavna tema

Jurijeve izjave nisu iznenadile slovensku političku javnost koja je već nekoliko mjeseci naviknuta na različiti pristup koji ima jedan od prvaka vladajuće stranke lijevo usmjerenih socijaldemokrata, a koji je ujedno i zastupnik talijanske manjine. Juri je svoje stavove pojasnio i za ‘Slobodnu’:

- Ne želim se kandidirati na ovogodišnjim izborima za Europski parlament, odnosno ne želim nastaviti karijeru kao zastupnik u Europskom parlamentu jer je u kampanji za europske izbore politika Slovenije prema Hrvatskoj glavna tema, čime se nikako ne slažem - kaže Juri koji je pristalica propalog sporazuma Drnovšek-Račan iz 2001. godine.

Juri navodi još kako se spor trebao rješavati na Međunarodnom sudu pravde, ali je ideja propala zbog Pahorovog nametanja spornog modela “pravičnosti” koji bi išao na ruku Sloveniji.

ivan botteri, (h)

Nacionalistički SLO lobi

Zastupnik Juri je posebno oštar u osudi postupaka premijera Pahora, tj. slovenske blokade Hrvatske jer smatra da je time dugoročno ugrožen proces dogovaranja između dviju zemalja i rješavanje spornih pitanja.

Na taj način se zapravo, drži on, smanjio manevarski prostor u diplomaciji jer je u taj prostor uletio slovenski nacionalistički lobi na čelu s Marijanom Podobnikom i Zmagom Jelinčičem što je svakako utjecalo da oslabi, kaže Juri, proeuropska orijentacija u susjednoj Hrvatskoj.

Penzija i unuci

Juri , inače rođen 1949. u Puli, bio je dugogodišnji koparski gradonačelnik i zastupnik u SLO parlamentu u više mandata. Sada, kaže, ogorčen slovenskim obračunom s Hrvatskom, odlazi u mirovinu, a želja mu je da se vrati novinarstvu. Na listi prioriteta, kaže Juri, su i unuci kojima će sada moći posvetiti puno više vremena.

Za arbitražu

Prije pet-šest godina Juri je tvrdio da bi bilo najbolje da se slovensko-hrvatski granični prijepor riješi arbitražom ili pred sudom, i to u vrijeme kad je slovenska politika tu mogućnost sasvim isključivala. Zbog takvih stajališta i pozivanja na razum, bio je na meti nacionalističkih krugova u Sloveniji.

 

Naslovnica Svijet