Novosti Svijet

bori se za život

Šok u susjedstvu: mučili 26-godišnjaka, sve objavili na Facebooku, a javnost je najviše zgrozio broj pregleda snimke

bori se za život

Sloveniju je zgrozio zločin u selu blizu Krškog i mučenje 26-godišnjaka koji se još bori za život, a posebno morbidna okolnost je da je počinitelj torturu snimao te ju objavio na Facebooku, gdje je 23-minutni snimak pogledalo 232.000 korisnika, sve dok ju na intervenciju policije upravljač društvene mreže nije odstranio.

Sve se događalo u noći s nedjelje na ponedjeljak, a na snimak nasilja, popraćenog prijetnjama i psovkama, policiju je upozorio anonimni prijavitelj. 

Ona je pomoću snimka i podataka sa zlostavljačeva  Facebook profila nakon par sati locirala mjesto zločina, livadu u blizini naselja Podbočje kod Krškog.
 
Žrtva je nađena oko 4 sata ujutro, u dubokoj nesvijesti, sva krvava, pothlađena i s teškim ozljedama glave i tijela. Hitno je prebačena u bolnicu, najprije u Novo Mesto, a onda u Ljubljanu, gdje se po navodima liječnika još bori za život.
 
Dvojica napadača, 20-godišnjak i 29-godišnjak iz okolice, pritvorena su i u utorak privedena sucu istrage. Motivi zločina još se istražuju, ali su se žrtva i počinitelji poznavali pa se pretpostavlja da se radilo o osobnoj svađi.
 
Kriminolog dr. Dragan Petrovec s ljubljanskog Pravnog fakulteta pozvao je medije da u spomenutom slučaju pokažu veliku mjeru suzdržanosti. 

Tvrdi da slučaj dokazuje postojanje latentnih "ledenih psihopata", osoba bez moralnih skrupula kojih ima u svakom društvu, a kod kojih posebne okolnosti mogu djelovati kao okidač i izazvati nasilne reakcije i potpuno pomanjakanje empatije.
 
Neki psiholozi upozoravaju i na veliku opasnost utjecaja nasilja preko društvenih mreža jer je Facebook snimak mučenja žrtve povukao na intervenciju slovenske policije tek nakon nekoliko sati. Do tada ju je pogledalo više od 230.000 ljudi, pretpostavlja se i mnogo mladih, a neki su snimak čak i "lajkali".

Naslovnica Svijet