Novosti Svijet

incidenti u hrvatskoj

Izraelski mediji o hrvatskim političarima: Plenković i Grabar-Kitarović postali glavna tema sukoba 'lovca na naciste' i premijera Netanyahua

incidenti u hrvatskoj

Čelnik Centra Simon Wiesenthal Efraim Zuroff optužio je Izrael da se "odrekao svoje dužnosti" prema preživjelima holokausta nakon što izraelski premijer Benjamin Netanyahu u izjavi o Hrvatskoj tijekom posjeta premijera Andreja Plenkovića nije spomenuo genocid, javili su izraelski mediji.

Efraim Zuroff to je izjavio u utorak tijekom radnog posjeta Plenkovića Izraelu, u vrijeme spora između njegove vlade i židovske zajednice u Hrvatskoj, javila je Židovska telegrafska agencija (JTA).

Agencija prenosi da je Koordinacija židovskih općina odlučila bojkotirati tradicionalni skup sjećanja koji organiziraju hrvatske vlasti u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja. Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus tu je odluku obrazložio navodnom neprimjerenom reakcijom hrvatskih vlasti na relativizaciju ustaštva u Hrvatskoj.

JTA također navodi da se hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović fotografirala u studenom sa "zastavom hrvatskom fašističkog marionetskog režima tijekom Drugog svjetskog rata" a da su ovog mjeseca "veterani Drugog svjetskog rata ugravirali ustaški slogan na spomen ploču postavljenu u gradu Jasenovcu".

"Vlasti su ignorirale zahtjeve židovske zajednice da se ta ploča ukloni", ističe JTA.

Također piše da je prošli tjedan ravnatelj jedne hrvatske srednje škole zatvorio izložbu o holokaustu koju je Kuća Anne Frank u Amsterdamu pomogla postaviti u njegovoj školi. On je rekao za lokalne medije da se protivi predstavljanju ustaša kao ubojica, prenosi JTA. Zuroff je pisao u ponedjeljak hrvatskom veleposlanstvu u Izraelu tražeći da ravnatelj bude otpušten.

"Međutim, u Netanyahuovoj izjavi za medije o sastanku s Plenkovićem nije bilo izravne niti neizravne napomene o tim kontroverzama. Umjesto toga, on je zahvalio Hrvatskoj na pomoći Izraelu u borbi protiv šumskih požara; pohvalio je Hrvatsku, koja je članica EU-a, za potporu Izraelu na međunarodnim forumima i pozvao je da nastavi pomagati Izraelu u borbi protiv 'militantnog islamskog terorizma'", rekao je Zuroff, prenosi JTA.

Zuroff je rekao da iako cijeni potrebu Izraela da očuva i njeguje svoje prijateljske odnose s istočnoeuropskim zemljama, židovska država ipak "trenutačno ima dovoljno mogućnosti da nađe načine da izrazi svoju zabrinutost zbog revizionizma holokausta i zloporabe sjećanja na holokaust a da ne naškodi bilateralnim odnosima".

Naslovnica Svijet