Novosti Svijet

Hrvatski svećenik Berislav Grgić zaređen za biskupa u Norveškoj

Berislav Grgić                           Foto: catolico.fi
Hrvatskog svećenika Berislava Grgića u subotu je u katedrali Vaer Frue kirke zaredio za biskupa prelature Tromsoe u sjevernoj Norveškoj biskup Bernt Eidsvig iz Osla.

U svečanom obredu pomagali su mu bivši biskup u Oslu Gerhard Schwenzer te banjalučki biskup Franjo Komarica.

Uz biskupe iz Skandinavije, Njemačke te apostoloskog nuncija u Norveškoj nadbiskupa Emila Paula Tscherriga ređenju je nazočio i požeški biskup Antun Škvorčević.

Ređenju u katedrali u Tromsoeu nazočila je i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Ljiljana Kuhta Jeličić, jer su Tromsoe i Zagreb gradovi prijatelji, te stotinjak Hrvata iz Osla i drugih dijelova južne Norveške kojima je msgr. Berislav Grgić bio dušobrižnik od 1996. do 2006., kad je bio na čelu Hrvatske katoličke misije u Norveškoj.

Geslo biskupa Berislava Grgića je: "Astare coram te".

Papa Benedikt XVI. imenovao je 18. prosinca 2008. svećenika Banjolučke biskupije Berislava Grgića biskupom prelatom u norveškom gradu Tromsoeu.

Berislav Grgić je rođen 15. veljače 1960. u Novom Selu kod Banja Luke u Bosni i Hercegovini. Za svećenika je zaređen 1986. Skupa s većinom njegovih župljana 20. kolovoza 1995. protjerali su ga Srbi iz rodnog mjesta te je najprije došao u Hrvatsku, a zatim 1996. kao izbjeglica u Norvešku. Prvih godina radio je kao dušobrižnik za svoje sunarodnjake, zatim kao školski svećenik i kapelan u crkvi sv. Olava u Oslu.

Papa Benedikt XVI. imenovao ga je 2007. počasnim prelatom s titulom monsignora. Nakon toga napustio je Norvešku i donedavno djelovao kao svećenik u nadbiskupiji München i Freising u Njemačkoj.

                                                                                                                                           (h)

Naslovnica Svijet