Novosti Svijet

ajedno s mađarskim predsjednikom

Predsjednica države na obilježavanju 450. godišnjice Sigetske bitke

ajedno s mađarskim predsjednikom

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu će zajedno s mađarskim predsjednikom Janosom Aderom i visokim predstavnicima Republike Turske sudjelovati na obilježavanju 450. godišnjice Sigetske bitke u Mađarskoj.

Obilježavanje godišnjice Sigetske bitke započet će prigodnim govorima Grabar-Kitarović i predsjednika Adera kod Sigetske tvrđave, nakon čega će dvoje predsjednika u obnovljenom Parku mađarsko-turskog prijateljstva odati počast polaganjem vijenaca ispred spomenika Nikoli Šubiću Zrinskom i Sulejmanu Veličanstvenom.

Hrvatska predsjednica i mađarski predsjednik poslije će se u Pečuhu susresti s predstavnicima hrvatske zajednice u Mađarskoj.

Zatim će zajedno otići u Karanac, u općini Kneževi Vinogradi, i nazočiti svečanosti otvoranja renovirane Reformirane kršćanske kalvinske crkve – Crkvene općine Karanac. Nakon toga predviđen je susret s predstavnicima mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Hrvatska predsjednica i mađarski predsjednik zajednički su pokrovitelji obilježavanja 450. godišnjice slavne Sigetske bitke. 

Godine 1566. Nikola Šubić Zrinski je s 2500 vojnika uspio zaustaviti napredovanje 100.000 pripadnika osmanlijske vojske pod vodstvom sultana Sulejmana Velilčanstvenog prema Beču.

Turci su pod Sigetom izgubili 20 tisuća vojnika i to ih je koštalo uspješnog pohoda na Beč. Zrinski i njegovi vojnici junački su branili grad mjesec dana, ali kad su shvatili da Turke više ne mogu zadržati, umjesto predaje odlučili su se za proboj iz grada 8. rujna 1566., iako su znali da im to donosi sigurnu smrt.

Naslovnica Svijet