Novosti Svijet

ususret Presudi

Ratko Mladić na samrti: 'Oduzeta mu je desna strana tijela, jedva priča. Izgleda loše'

ususret Presudi

Ratku Mladiću (73), kojem se u Haagu sudi za genocid u BiH život visi o koncu. Bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske RS zdravstveno stanje se ozbiljno pogoršalo, a prijeti mu i opasnost od moždanog udara, prenosi srpski Alo.

- Mladiću je oduzeta desna strana tijela, jedva hoda i priča. Ima visok krvni pritisak i šećer, jako je smršavio i loše izgleda. Potreban mu je hitni liječnički pregled, a njegova obrana traži da to budu ruski stručnjaci - kaže izvor iz Haaga.

Mladićev sin Darko potvrdio je da je njegov otac loše.

- S obzirom na to da je već imao dva moždana udara i infarkt, strepim za očev život. Još jedan moždani udar bi ga sigurno ubio - rekao je Darko Mladić, prenosi Jutarnji.

Izvor dodaje da Mladić nije u stanju sudjelovati u pripremanju svoje obrane, te da sve to rade njegovi odvjetnici, a da on, umjesto toga, čita knjige.

Presuda Mladiću, optuženom za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH, granatiranje, kao i za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, bit će izrečena krajem iduće godine.

'Može završiti kao Milošević'

Uroš Šuvaković iz Udruženja „Sloboda” kaže da bi Mladić mogao doživiti sudbinu Slobodana Miloševića.

- Prema međunarodnim konvencijama, prije svega Lisabonskom sporazumu, svaki čovjek ima pravo na slobodan izbor liječnika. Milošević to nije imao i on je ubijen u Hagu. U Hagu je preminulo čak 13 ili 14 srpskih optuženika. Mladiću je potrebna ozbiljna zdravstvena nega izvan zidina haškog zatvora jer je tamo nema - tvrdi Šuvaković.

Naslovnica Svijet