Novosti Svijet

neovisni kandidat

U borbi za predsjednika Trump u zadnji tren dobija još jednog protukandidata

neovisni kandidat

Republikanski kandidat Donald Trump neće se na izborima za Bijelu kuću morati suočiti samo s kandidatkinjom demokrata Hillary Clinton već moguće i s neovisnim kandidatom iz redova republikanaca, Evanom McMullinom.

McMullin, bivši zaposlenik CIA-e i Goldman Sachsa, kao i savjetnik i politički direktor u Predstavničkom domu vatreni je kritičar Donalda Trumpa na društvenim mrežama gdje ga naziva "autoritarnim".

Vijest o njegovoj mogućoj kandidaturi objavili su američki mediji MSNBC i BuzzFeed, ali Reuters kaže da McMullin nije bio dostupan za komentar.

On bi bio opcija za konzervativce koji nikad nisu bili naklonjeni Trumpu a i dalje se protive izboru Hillary Clinton.

"On se kandidira prije svega zbog duboke ljubavi za zemlju", kažu iz njegove kampanje.

Međutim, McMullin je slabo poznat američkoj javnosti, nedostaju mu sredstva, neki su mu rokovi već istekli, tako da su mu izgledi, kako ocjenjuje Reuters, gotovo ravni nuli.

Trump obećanim ekonomskim mjerama pokušava dobiti novi zamah​

 Republikanski kandidat za Bijelu kuću Donald Trump pokušao je u ponedjeljak dobiti novi zamah u utrci za predsjedničko mjesto, obećavši da će ako bude izabran smanjiti poreze te da će Amerika s njegovoim novim ekonomskim planom doživjeti novi početak.

Predstavljajući svoju gospodarsku viziju u govoru u Ekonomskom klubu u Detroitu, njujorški biznismen je rekao: "To se može učiniti, a nije ni toliko teško".

Trump je ponudio više prijedloga, uključivo porezne reforme za koje je rekao da će izazvati najveću poreznu revoluciju u SAD-u od ere Ronalda Reagana.

Iskoristio je govor o ekonomiji kako bi okrenuo stranicu nakon tjedna u kojem je napravio nekoliko pogrešnih koraka zbog kojih ga je zapljusnuo val kritika, uključivo i iz njegove vlastite stranke. Demokratska protukandidatknjia Hillary Clinton dobila je prednost u anketama, tri mjeseca pred izbore 8. studenoga.

Trump je slijedio pripremljene točke govora, a zadržao je i prisebnost kada su ga prekidali prosvjednici. Njegove ideje u govoru bile su namijenjene i bogatoj poslovnoj zajednici i radnicima.

Plan uključuje među ostalim smanjivanje stope poreza na dohodak i korporativnog poreza, te donošenje novih zakonskih odredbi za zaposlene roditelje koji se bore s troškovima uzdržavanja djece.

Trump je obećao i oživljavanje plana o naftovodu Keystone XL a povukao bi SAD iz Sporazuma o transpacifičkom partnerstvu koji podupire predsjednik Barack Obama.

"Sada počinjemo veliku nacionalnu raspravu o gospodarskoj obnovi Amerike. To je rasrpava o tome kako učiniti Ameriku ponovno velikom za sve.. posebno za one koji imaju najmanje", kazao je Trump.

Naslovnica Svijet