Novosti Svijet

ŽELE U RIKVERC

'Zatrovali su nas... da mogu, glasala bih drukčije'

ŽELE U RIKVERC

Sve je očitije kako Britanci - i oni koji su glasali za izlazak iz EU-a i oni koji su bili za ostanak - sve snažnije izražavaju žaljenje i plaču za Europskom unijom. Oni koji su glasali tvrde da nisu puno znali o EU-u, niti su o tome uopće razmišljali, a ovi drugi sada govore "jesmo li vam rekli da će to biti katastrofa".

No vratimo se samo malo unatrag, pa pogledajmo što je pisao najtiražniji tabloid The Sun.

- Pred nama je najveća politička odluka naših života. The Sun poziva sve da glasaju za izlazak iz EU-a. Moramo vladati sami sobom, bez diktata iz Bruxellesa. Tijekom našeg 43-godišnjeg članstva u Europskoj uniji ona se pretvorila u pohlepnu, nepotrebnu instituciju koja se nije snašla u krizi. Ali možemo ispraviti ovu veliku povijesnu grešku. Ovo je naša zadnja prilika - stalo je između ostaloga u pozivu The Suna Britancima. Također, istom pozivu pridružili su se i drugi tiražni listovi, poput tabloida Daily Maila i The Telegrapha. Drugi, ozbiljni mediji su upozoravali pak da je Europska unija osigurala doba mira. Naime, nikada u europskoj povijesti među zemljama koje su u Europskoj uniji nije ovoliko dugo bila mira, prosperiteta i suradnje. No, svadljivim Britancima koji su zemlju izgradili na krađi resursa iz drugih država to je bilo malo.

Gube velike novce

Evo jednog od komentara trezvenijih Britanaca.

- Najprije smo čuli da će 260 tisuća ljudi koji rade u londonskom financijskom sektoru potražiti posao u drugim gradovima jer naša prijestolnica više neće biti financijski centar svijeta. Zamislite, preko nas su išli svi novci, bili smo centralno mjesto gdje se prebrojavaju milijarde milijardi, a sada ćemo ostati bez svega toga. Pogledajte, Europska unija je financirala naše ruralne krajeve, a sada će i oni ostati bez novca, a službeni London kaže da na sebe ne mogu preuzeti taj teret. Američki veleposlanik je rekao da ćemo biti na kraju reda što se tiče trgovinskih odnosa sa SAD-om, a znamo koliko ovisimo o Americi. A zamislite tek kad nas izbace sa zajedničkog tržišta, pa tko će plaćati sve te milijarde poreza i carina koje do sada nismo plaćali kada smo išli na EU tržište. A i Škotska prijeti izlaskom, ma država će nam se na kraju raspasti, a ne EU. Da mogu glasati opet zaokružila bih da ostanemo. Napravila sam glupost - samo je jedan od komentara ogorčenih Britanaca koji danima - izvijestio je Google - surfaju internetom i postavljaju pitanja o EU, od onih najbanalnijih: Koliko država ima EU? Što je Schengen? Pa sve do kompleksnijih upita o zakonima i uredbama koje su sve iste u svim članicama EU-a.

"Trovali su nas"

- Nisam ništa znala o Europskoj uniji, političari su nas trovali i govorili da nam EU samo uzima novce i da će biti bolje našem zdravstvu, industriji... Zato sam bila za Brexit. No, zagovornici Brexita priznali su da su lagali, samo kako bi dobili naše glasove. Zatrovali su nas... da mogu glasala bih drukčije - samo je jedan od glasova prevarenih. No, što je tu je.

Koliko Britanci malo znaju o Europskoj uniji svjedoči i anketa koja se provodila u svim državama članicama, a pitanja su bila isključivo vezana uz nadležnost EU-a. I gle čuda, Britanci su najmanje znali, a Slovenci najviše. Tako 'otočani' nisu znali odgovoriti ni na najbanalnija pitanja, a čije odgovore sada tako mahnito traže preko Googlea.

Britanci najmanje znaju o Europskoj uniji, Slovenci najviše, Hrvati u vrhu po znanju

Maksimalan broj bodova po zemlji je 100, pogledajmo tko je najbolji, a tko je bio najgori u znanju u službenoj anketi koja se provodila u svih 28 članica EU-a.
Slovenija - 82.33
Luksemburg - 80
Hrvatska - 78.3
Grčka - 77
Austrija - 76.33
Malta - 76
Danska - 75.33
Slovačka - 74.66
Češka Republika - 74.66
Nizozemska - 73.66
Litva - 73
Mađarska - 72.66
Bugarska - 72.3
Švedska - 71.66
Njemačka - 71.33
Portugal - 70.66
Cipar - 68.66
Finska - 67.66
Belgija - 67
Rumunjska - 66.66
Poljska - 65.33
Italija - 64.66
Irska - 64
Francuska - 62.66
Španjolska - 62.66
Estonija - 61.33
Latvija - 58
Velika Britanija - 57.33

Što će se sve u Britaniji dogoditi nakon Brexita?

- Recesija
- Odvajanje Škotske
- Odlazak nekoliko milijuna radnika iz financijskog i informatičkog sektora u druge gradove EU-a
- Pad broja turista
- Pad plaća
- Rast životnih troškova
- London više neće biti svjetski financijski centar
- Zahlađenje odnosa s Amerikom
- Bujanje radikalne desnice
- Mogući sukob u Sjevernoj Irskoj
- Propast stotina poljoprivrednih farmi koje je poticajima finacirala Europska unija
- Propast ribarskih obitelji koje je također financirala Europska unija
- Britanija će u dugoročnom financijskom smislu imati stotine i stotine milijarda funti izravne štete izlaskom iz EU-a nego što je do sada uplatila u EU proračun.

Što će se dogoditi u EU-u nakon Brexita?

- Zemlje koje su mislile raspisati referendum o izlasku iz EU-a će odustati nakon što su vidjele da Britanija nakon Brexita - propada
- Britanija je često kočila EU i tražila za sebe posebne uvjete
- Britanci su često blokirali pojedine zakone EU-a na koje su pristale sve članice, ali ne i Ujedinjeno Kraljevstvo, pa će sada EU lakše izglasavati Zakone
- Euro će uvesti sve zemlje Unije, a čim su zemlje monetarno povezane i ovisne, onda će i EU biti čvršća
- Schengen se također širi na sve zemlje, što od EU stvara 'superdržavu', koja će više moći parirati interesima Rusije i SAD-a

Naslovnica Svijet