Novosti Svijet

brexit

Zatvorena biračka mjesta diljem Ujedinjenog Kraljevstva

brexit

Diljem Ujedinjenog Kraljevstva zatvorena su u četvrtak navečer u 22 sata po mjesnom vremenu glasačka mjesta, njih oko 41 tisuća, na kojima su se Britanci trebali izjasniti o budućnosti svoje zemlje u Europskoj uniji, a rezultati obvezujućeg referenduma napeto se iščekuju u samoj Britaniji, Europi ali i u drugim dijelovima svijeta.

Neće biti izlaznih anketa jer je margina pogreške prevelika. Jedina rana naznaka o tome kako je Britanija glasovala bit će anketa unaprijed izabranog uzroka birača koja bi mogla biti objavljena na Sky Newsu ubrzo nakon zatvaranja birališta.

Brojanje glasova počinje odmah po zatvaranju. Prvi rezultati mogući su oko ponoći. Prve naznake o tome hoće li Britanija ostati ili napustiti EU moguće su oko 3,30 sati ujutro u petak. Rezultate će prikupljati 12 regionalnih izbornih povjerenstava i slati ih u središnjicu u Manchester. Objava službenih rezultata bit će u tamošnjoj gradskoj vijećnici, vjerojatno u petak ujutro.

Nešto prije 23 sata po srednjoeuropskom vremenu Gibraltar je prvi objavio, budući da su tamo birališta zatvorena jer je u različitoj vremenskoj zoni od Ujedinjenog Kraljevstva, da je na njegovu teritoriju izlaznost bila 83,65 posto.

Referendumsko pitanje glasilo je: "Bi li Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo ostati članicom Europske unije ili napustiti Europsku uniju?", a očekivanja su da će odaziv na referendum biti između 60 i 80 posto. Premijer David Cameron rekao je da će rezultat biti obvezujući i da neće biti drugog referenduma. Neki su drugi političari, međutim, naznačili da bi mogli tražiti još jedan plebiscit nakon nekoliko godina ako rezultat bude tijesan.

Britanci su zadnji referendum o svojim odnosima s EU-om održali 1975. kada je 67 posto birača odlučilo da želi ostati u tadašnjem zajedničkom tržištu.

Ako Britanija postane prva zemlja koja će izaći iz EU-a, Brexit će biti najveći udarac Uniji od osnivanja. EU će ostati bez druge po jačini ekonomije i jedne od dvije najveće vojne sile, a mogla bi se suočiti i sa zahtjevima za plebiscite u drugim zemljama.

Ako odluči ostati,  Britaniji je obećan poseban status kojim će se isključiti iz bilo kakve dodatne političke integracije, ali europski vođe i dalje će imati problem euroskepticizma širom Europe.

Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a doveo bi obje strane u do sada neviđenu situaciju i primorao ih da nakon braka koji je trajao više od 40 godina izgrade nove odnose pune neizvjesnosti. To bi donijelo komplicirano razdruživanje i višegodišnju neizvjesnost.

Posljednje ispitivanje javnog mišljenja, koje je provela agencija Ipsos MORI u utorak i srijedu do 21 sat pokazalo je da će 52 posto britanskih birača glasati za ostanak, a 48 za izlazak Britanije iz EU-a.

Posljednje ankete

Većina od 52 posto britanskih glasača izjasnila se za ostanak u Europskoj uniji, pokazala je anketa koju je proveo YouGov, objavile su agencije pozivajući se na Sky News.

Sky News je objavio da je po ispitivanju agencije YouGov 52 posto glasača bilo za ostanak Britanije u EU-u, a 48 posto za izlazak.

YouGov je upitao oko 5000 glasača koji su odgovor zaokružili, ali anketa te agencija nije usklađena sa standardima uobičajenih izlaznih anketa za koje je ranije najavljeno da ni neće biti objavljivane, upravo zbog margine pogreške.

Diljem Ujedinjenog Kraljevstva zatvorena su u četvrtak navečer u 22 sata po mjesnom vremenu glasačka mjesta, njih oko 41 tisuća, na kojima su se Britanci trebali izjasniti o budućnosti svoje zemlje u Europskoj uniji, a rezultati obvezujućeg referenduma napeto se iščekuju u samoj Britaniji, Europi ali i u drugim dijelovima svijeta.

Brojanje glasova počinje odmah po zatvaranju. Prvi rezultati mogući su oko ponoći. Prve naznake o tome hoće li Britanija ostati ili napustiti EU moguće su oko 3,30 sati ujutro u petak. 

Rezultate će prikupljati 12 regionalnih izbornih povjerenstava i slati ih u središnjicu u Manchester. Objava službenih rezultata bit će u tamošnjoj gradskoj vijećnici, vjerojatno u petak ujutro.

Farage: Birači odlučili da Britanija ostaje u EU

Lider UKIP-a Nigel Farage za agenciju Press Association pojasnio je svoju raniju izjavu Sky Newsu prema kojoj misli da su birači odlučili da Britanija ostaje u EU. Kazao je da takvu tvrdnju temelji na podacima koje su mu prenijeli njegovi utjecajni prijatelji iz financijskog sektora čije su velike kompanije, kako navodi, platile 'ozbiljna istraživanja'.

Inače, britanski premijer David Cameron se putem Twittera nakon zatvaranja birališta zahvalio svima koji su glasali za ostanak Britanije u EU kao i onima koji su sudjelovali u kampanji. Velika većina zastupnika njegove Konzervativne stranke preko društvenih je mreža uputila poruku kako im je svima u stranci sada potrebno zajedništvo, nakon velike razjedinjenosti u kampanji. Također, pojavilo se i pismo koje je potpisalo dvije trećine konzervativnih zastupnika svrstanih na stranu izlaska iz EU, a kojim daju podršku Cameronu da, bez obzira na ishod referenduma, ostane na premijerskoj dužnosti.

Prvi konkretniji rezultati mogu se očekivati tijekom noći, no zasad pomalo cure brojke o izlaznosti i čini se da je ona uistinu bila visoka, možda i blizu 80 posto.

Naslovnica Svijet