Novosti Svijet

POTPORA ZA "BREXIT" JAČA

Ankete pokazuju: većina Britanaca želi van iz EU

POTPORA ZA

Najnoviji rezultati anketa koje su proveli TNS i YouGov za televizijsku mrežu ITV pokazuju da raste potpora Britanaca za izlazak iz Europske unije na referendumu od 23. lipnja.

Prema YouGov, od 3.495 anketiranih njih 45 posto zagovara "Brexit", novu popularnu skraćenicu za bijeg iz EU koja ujedinjuje riječi "Britain" i "exit", dok je 41 posto za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u Uniji. Neodlučnih je 11 posto anketiranih glasača.

Anketa TNS-a na 1.213 ljudi pokazala je da će 43 posto glasovati za izlazak, 41 posto za ostanak zemlje u EU, a 16 posto je neodlučnih.

Isti uzorak pokazuje i anketa provedena među 19.000 čitatelja Daily Telegrapha, od kojih se dvije trećine izjasnilo da žele da Britanija izađe iz EU. Prema ovoj anketi, Brexit će podržati 69 posto glasača, a pokazalo se da 42 posto također podržava Borisa Johnsona za predsjednika Konzervativne stranke.

The Guardian je pak prenio izjavu zastupnika Laburističke stranke, Stephena Kinnocka, koji strahuje da politički sukobi Konzervativaca mogu odvratiti pažnju s ozbiljnih pitanja vezanih uz Brexit.

- Potrebna nam je kvalitetnija rasprava o tome kako bi "post-Brexitska" Britanija izgledala. Kakve trgovačke dogovore bi ostvarili i kakav odnos bi imali s jedinstvenim tržištem – izjavio je Kinnock za The Guardian, uz napomenu da bi "napuštanje jedinstvenog tržišta uništilo britansku ekonomiju".

Nakon što su najnovije ankete pokazale da kampanja za Brexit vodi za dva do četiri postotna boda, britanska je funta pala jedan posto u odnosu na dolar.

Naslovnica Svijet