Novosti Svijet

stižu valovi

Svjetski seizmolozi: Slijede četiri velika potresa. Ili jedan, ali kataklizmičan!

stižu valovi
Ovako velik broj jakih potresa u Aziji i Pacifiku može najaviti kataklizmičan megapotres na tim područjima, ali Krešimir Kuk iz hrvatske seizmološke službe kaže kako ne postoji znanstvena metoda kojom bi se to potkrijepilo

Nakon što je u Ekvadoru u petak zabilježen novi potres od 6 stupnjeva po Richteru, tamošnji predsjednik Rafael Correa pozvao je građane da "sačuvaju snagu". On je kazao kako je očekivano ovakvo podrhtavanje tla nakon potresa snage 7,8 Richtera koji je Ekvador pogodio prošle subote.

Po zadnjim je podacima poginulo je 646 ljudi, rekao je danas predsjednik Correa.

Povezane ploče

Euromediteranski seizmološki centar (EMSC) registrirao je potres snage 5,5 stupnjeva po Richteru u Japanu. Seizmolozi iz EMSC-a upozoravaju kako je riječ o jednom od snažnijih podrhtavanja tla nakon velikih potresa jačine 6,5 stupnjeva po Richteru, što je 14. travnja pogodio japanski otok Kyushu, te potresa magnitude 7,4 stupnja, koji je uslijedio dva dana kasnije, javlja agencija Anadolu.

Kako je u tjedan dana zabilježeno više jakih potresa magnitude veće od pet stupnjeva po Richteru, neki znanstvenici upozoravaju na moguću povezanost podrhtavanja tla u Japanu i Ekvadoru.

Prema procjeni seizmologa sa Sveučilišta Colorado Rogera Bilhama, trenutačna situacija mogla bi dovesti do bar četiri velika potresa, snage veće od osam stupnjeva po Richterovoj ljestvici, prenosi International Business Times.

– Ako se oni ne dogode u sljedećih nekoliko tjedana, vjerojatno je da će nas u budućnosti pogoditi još strašniji, kataklizmični megapotresi – prognozirao je Bilham, navodi Infowars.

Česta su nagađanja...

Prema nekim procjenama, ovako velik broj jakih potresa u Aziji i Pacifiku može najaviti kataklizmični potres poput onog koji je pogodio Nepal 2015. godine, kada je poginulo oko 8000 ljudi.

Od Krešimira Kuka iz Seizmološke službe Hrvatske čujemo kako "ne treba predviđati, odnosno pretkazivati potrese niti postoji znanstvena metoda kojom bi se to potkrijepilo".

– U današnje vrijeme još nije moguće prognozirati potrese, pogotovo ne u vremenskom smislu. U zadnje vrijeme česta su nagađanja, odnosno pokušaji povezivanja japanskih i ekvadorskih potresa. Još uvijek se velika većina seizmologa i znanstvenika bliskih struka slaže da ti potresi nisu međusobno povezani, barem ne u smislu da bi jedni uzrokovali druge.

Kako je zemlja kao planeta cjelina, pa i zemljina kora je spojena, valovi potresa u Japanu i Ekvadoru doći će i protresti ovaj drugi dio, što utoliko može imati utjecaj na već postojeće napetosti – istaknuo je seizmolog.

Naš sugovornik podsjeća kako potres nastaje kao posljedica akumulirane napetosti, odnosno velike potencijalne energije, i samo utoliko ima utjecaja jedan na drugi, ali ne izravno ili da bi jedan izazvao drugi.

Slučajni događaji

– I Ekvador i Japan nalaze se u tzv. pacifičkom krugu vatre. To su područja gdje nastaje najveći broj potresa i vulkana na zemljinoj kugli i utoliko je i objašnjivo što su se dogodili jer je to područje gdje se inače i oduvijek događaju najjači potresi, te tu treba tražiti objašnjenje.

Ono što se dogodilo u vremenskim razdobljima blizu, odnosno jedni nakon drugih, treba promatrati iz perspektive da se potresi događaju u vremenski nepravilnim razmacima, te se tretiraju kao slučajni događaji – naglasio je Krešimir Kuk.

Šteta dvije do tri milijarde dolara

U potresu magnitude 7,8 po Richteru koji je prošlu subotu pogodio Ekvador, po zadnjim je podacima poginulo je 646 ljudi, rekao je u subotu predsjednik države Rafael Correa.

U najsnažnijem potresu koji je u proteklih nekoliko desetljeća pogodio Ekvador ranjeno je oko 12.500 ljudi, a još 130 ih se smatra nestalima.

"Ovo su uistinu teški i tužni dani za našu domovinu. Zemlja je u krizi", rekao je vidno potreseni Correa u redovitome subotnjem tv-obraćanju svojim sugrađanima.

Nakon prvoga i najsnažnijeg potresa jakosti 7,8 uslijedilo je puno slabijih tijekom čitavih proteklih tjedan dana, a seizmolozi očekuju slabija podrhtavanja tla još nekoliko tjedana.

S obzirom na to da je uništeno gotovo 7000 zgrada, više od 26.000 stanovnika živi u skloništima, a o osiguranju reda i mira u potresom pogođenim područjima brine oko 14.000 ljudi.

Ekvadorska vlada preživjele u područjima pogođenim potresom opskrbljuje vodom, hranom i lijekovima dok se bar djelomično ne saniraju posljedice.

Epicentar potresa koji je prošlu subotu pogodio šest obalnih regija bio je u podmorju blizu sjeverozapadne ekvadorske obale, a ondje je zabilježena i veća materijalna šteta. Predsjednik Correa procijenio ju je na dvije do tri milijarde dolara.

(H)

Naslovnica Svijet
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last