Novosti Svijet

Reportaža BBC-a

Poljska nacionalna knjižnica: Odnosi Ivana Pavla II. i udane žene su šala za Valentinovo

Reportaža BBC-a

Reportaža BBC-a o intenzivnom prijateljstvu Ivana Pavla II. i udate poljske filozofkinje bila je šala za Valentinovo, rekao je ravnatelj Poljske nacionalne knjižnice u kojoj se čuvaju njihova pisma.

"To je bila šala", rekao je ravnatelj knjižnice Tomasz Makowski.  

Nedavno otkrivena pisma Ivana Pavla II. otkrivaju da je papa 30 godina bio u intenzivnom prijateljskom odnosu s udanom ženom.         

Karol Wojtyla upoznao je filozofkinju Annu-Teresu Tymieniecku prije nego što je bio izabran za papu 1978. godine.  

Makowski podsjeća da je tijekom 70-ih godina poljska policija postavljala posvuda mikrofone i u stopu pratila biskupe pa agentima sigurno ne bi promaknulo nešto što je ovih dana otkrio jedan britanski novinar.

I fotografije koje je uz članak objavio BBC sugeriraju da su Wojtyla i  Tymieniecka bili sami, a snimljeni su zapravo na izletima kajakom ili u planinama, u brojnom društvu.

I izjavu poput "Vi ste Božji dar", čestu u Papinim pismima, Karol Wojtyla je obilato rabio u odnosima sa svim svojim prijateljima.

Oni koji ga ne poznaju mogu donijeti pogrešne zaključke, ocijenio je ravnatelj ugledne poljske kulturne ustanove.

"Ivan Pavao II. nije se bojao kontakata sa ženama, bile one vjernice ili ne te ih je često držao za ruku ili milovao po obrazu", objasnio je Tomasz Makowski i dodao da poljske obitelji imaju tisuće njegovih fotografija u takvim situacijama.

Naslovnica Svijet