Novosti Svijet

Mađarski ministar vanjskih poslova: Ne razgovaramo s Hrvatskom; Francuska, Njemačka i Švedska uputile kritike

Peter Szijjarto

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je u petak da Mađarska s hrvatskim vlastima ne razgovara o izbjegličkoj krizi jer su odnosi dviju zemalja loši.

"Mađarska zasad ne razgovara s Hrvatskom. I prije nego što je izbjeglički val krenuo, mađarsko-hrvatski politički odnosi pali su na nisku razinu i ne vidim nikakvu potrebu za razgovorima bilo koje vrste prije parlamentarnih izbora", rekao je Szijjarto na tiskovnoj konferenciji uoči odlaska u Beograd.

Hrvatski premijer se trebao pripremiti za pritisak umjesto da se razbacuje neutemeljenim optužbama i napadima na Mađarsku, rekao je Szijjarto. Hrvatski sustav prihvata izbjeglica raspao se za jedan dan i hrvatske ih vlasti sada usmjeravaju prema Mađarskoj i Sloveniji.

Mađarska je zbog toga odlučila podići ogradu i na granici prema Hrvatskoj, proglasiti izvanredno stanje u šet graničnih okruga i poslati vojsku na granicu, rekao je šef mađarske diplomacije.

Szijjarto će kasnije u petak u Beogradu razgovarati o očuvanju dobrih odnosa Mađarske i Srbije koji su narušeni gradnjom žičane ograde na granici dviju država.

Francuska, Njemačka i Švedska uputile kritike

Francuska, Njemačka i Švedska u petak su uputile riječi kritike na račun Mađarske zbog tretmana migranata, ocjenivši da je legitimno da granične zemlje Europske unije štite njezine granice i Schengensku zonu, ali da se prema ljudima treba postupati humano.

"Legitimno je da granične zemlje EU-a i Schengena zatraže pomoć i potporu za zaštitu schengenskog prostora (....) ali prema svakom se migrantu mora ponašati s poštovanjem", kazao je francuski premijer Manuel Vals tijekom posjete Stockholmu i dodao da su bodljikave žice neprihvatljive.

Po njegovim riječima, važno je naglašavati da je Europa nesumnjivo jedinstveno tržište sa Schengenskom zonom, ali da Europa ima i vrijednosti, vrijednosti koje su također važne. Također smatra neprihvatljivim izjave mađarskih dužnosnika vezanih uz religiju migranata.

S tim se složio njegov švedski kolega Stefan Lofven koji je kazao da se "može raspravljati o modalitetima prihvata izbjeglica, ali reći da ih se neće prihvatiti jer su muslimani je neprihvatljivo".

Kritikama se pridružio i Berlin koji je osudio zatvaranje mađarske granice za migrante, istaknuvši da taj potez "neće pridonijeti" rješavanju problema.

"Berlin je svjestan velikih izazova s kojima se suočavaju zemlje regije zbog priljeva migranata, ali istovremeno smatra da sprečavanje dolaska migranata na granice ne pridonosi, sa stajališta njemačke vlade, trajnom rješenju aktualnog problema s izbjeglicama", kazao je Stefan Seibert, glasnogovornik kancelarke Angele Merkel. Njemačka, dodao je, smatra da bi se problem mogao rješiti "solidarnošću" europskih zemalja.

Većina članica EU-a zagovara načelo raspodjele 120.000 migranata, no ne postoji jednoglasna potpora sustavu kvota kako to predlaže Europska komisija. Tome se, uz Mađarsku, također snažno protive i Poljska, Češka i Slovačka.

U srijedu se u Bruxellesu održava summit EU-a o krizi s migrantima, s obzirom da se svi slažu da je 'status quo' neodrživ. Dan ranije će ministri unutarnjih poslova članica Unije pokušati premostiti podjele među državama o načinima prevladavanja krize.

(H)
Foto: AFP
Naslovnica Svijet
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last