Novosti Svijet

Sve zbog Ubera

Kaos u Francuskoj: ljutiti taksisti blokiraju promet i prevrću automobile konkurencije

Sve zbog Ubera

FOTO: AFP

Potpuni kaos zavladao je ulicama Pariza i drugih većih gradova u Francuskoj uslijed prosvjeda taksista koji su u četvrtak u popodnevnim satima poprimili nasilan karakter. Francuski taksisti već nekoliko mjeseci bune se protiv dolaska popularnog servisa Uber u zemlju, optužujući vlasti da su omogućile rad nelojalnoj konkurenciji.

Nakon niza pregovora taksisti su se u četvrtak odlučili na izlazak na ulice gdje su blokadom pristupa željezničkim i autobusnim kolodvorima te zračnim lukama izazvali potpuni prometni kaos. Blokada prometnica bila je toliko uspješna da Vlada preko javne televizije građane poziva na ostanak u kućama ili korištenje alternativnih pravaca prema važnijim odredištima.

U jednom dijelu Pariza prosvjednici su se sukobili s policijom te po cestama pale gume i prevrću automobile konkurencije, ponajviše vozača Ubera.

Kao odgovor na nerede francuski ministar unutarnjih poslova zabranio je rad servisu UberPOP, dok su iz američke tvrtke najavili žalbu na ovu odluku.

Dok taksisti provjeduju, njihovi oponenti tvrde kako im je vlada godinama omogućavala monopol uslijed kojeg su brojni stanovnici godinama bili prisiljeni plaćati skupe vožnje.

PSD
Naslovnica Svijet