Novosti Svijet

FENOMEN(ALNO)

Dr. Mira Omerzel Mirit: Već petnaest godina ništa ne jedem

FENOMEN(ALNO)

Primljenim darovima život mi se potpuno promijenio, pa sada kao šamanka, kozmičko-zvučna kirurginja i duhovna učiteljica služim čovječanstvu

Kada je u ranoj mladosti počela sakupljati stara i neobična glazbala dr. Mira Omerzel Mirit, slovenska doktorica muzikoloških znanosti, etnologinja, književnica i zvučna terapeutkinja, nije ni slutila da će je istraživanje zaboravljene glazbene baštine u Sloveniji odvesti na put oko svijeta u otkrivanje zagonetnih mudrosti različitih kultura i civilizacija čije je glavno oružje bio upravo zvuk koji proučava već više od četiri desetljeća.

U njenoj bogatoj zbirci danas je više od 200 glazbala muzejske vrijednosti iz različitih država koja pripadaju drevnim glazbenim tradicijama sve do antičkih i predkršćanskih. Napisala je sedam knjiga, sedam ih još čeka na tisak, a radi na više od 10 novih. Najvažnija je među njima serija Kozmička telepatija ili mudrost izvan misli i čujnog zvuka prošlosti za budućnost.

Sa svojim ansamblom je snimila 18 LP-ja i CD-ja otimajući zaboravu stare narodne napjeve i glazbu za što je dobila brojna znanstvena, umjetnička i pedagoška priznanja. No, kaže da je za nju najvažnija ocjena mudrih iscjelitelja i šamana iz različitih kultura koji tvrde da su njeno učenje i knjige dragocjene za cijelo čovječanstvo.

U veljači 2001. godine osnovala je školu Veduna slovensko-pitagorejsku katedru za razvoj svijesti i harmoniziranje zvukom, a ove godine slavi 45 godina svog etnomuzikološkog istraživanja, 20-godišnjicu svoje škole, 37 godina rada u ansamblu, 15 godina života bez hrane i 15 godina muziciranja u transu.

„Kultura starih Maja vjerojatno je jedna od najzanimljivijih i najzagonetnijih civilizacija koje su ikada živjele na Zemlji, ali je pala u tamu zaborava. Njihova davna mudrost otkriva iznimnu veličinu duha koji nas još uvijek nadahnjuje i dragocjen je putokaz cjelokupnom čovječanstvu. Starodavna svijest Tibetanaca, Indijanaca, Aboridžina, Slavena... postaje svijest novog vremena i nove Zemlje, prije svega boljeg i savjesnijeg života. Rađa se novi čovjek, radosniji i duhovno bogatiji“, zapisala je optimistično u jednoj od svojih knjiga.

Tvrdi da hraneći se kozmičkom energijom iscjeljuje dušu i tijelo. Mišljenjima onih koji su sumnjičavi prema snazi ovakvog harmoniziranja se ne opterećuje jer nikome ništa ne nameće, ali jest na raspolaganju svima onima koji su u sebi osjetili da su na energetskoj razini spremni napraviti korak naprijed od točke na kojoj se trenutno nalaze.

Osnivačica ste i voditeljica dvaju ansambala Trutamora Slovenica i Vedun koji su kao ambasadori slovenskog i planetarnog glazbenog nasljeđa gostovali na svim kontinentima svijeta. Što vam je bio poticaj?


- Zvuk je oduvijek bio oruđe za uspostavljanje životne harmonije i blagostanja i ujedno je izazov i tehnologija budućnosti. U vremenu velikih promjena i buđenja pradavnih mudrosti, ljudi na planetu Zemlji dobivaju nove darove. Zvučna „kirurgija“, iscjelivanje zvukom jedan je od čudesnih i čarobnih poklona koji su nam ostavile različite civilizacije - od legendarne Lemurije i Atlantide do današnjih Filipina i Brazila.

Zvučno-energetsku kirurgiju izvodim uz pomoć ansambla Vedun u kojem su Mojka Žagar, glazbenica, pedagoginja i terapetkinja za njegu glasa, moj sin Tine Omerzel Terlep, diplomirani inženjer i glazbeni terapeut, i osobit pjevač starinskog alikvotno-grlenog pjevanja te udaraljkaš Igor Meglič, profesor klasične gitare koji sa mnom svira na grčkom buzukiju i nekim drugim gudačkim glazbalima arapskog svijeta.

Svi smo multiinstrumentalisti i na koncertima koristimo i do pedeset glazbala. Zahvaljujući frekvencijama iscjeljujućeg zvuka i starim ljekovitim glasovnim tehnikama stvaramo muziku čiji je cilj balansiranje misli, osjećaja, čišćenje emotivnih rana i stresova, otklanjanje beznađa, straha, traumatičnih sjećanja, rušilačkih emocija potisnutih u podsvijest, razvijanje suosjećanja, pomoć u osvješćivanju, aktiviranje još neotkrivenih sposobnosti i proširenje sposobnosti sluha, vida, dodira, intuicije, telepatije...

Jedna ste od rijetkih žena koja već 15 godina živi bez uobičajene čvrste hrane, povremeno i bez tekućine. Kako možete preživjeti u tako dugom postu?


- U prosincu 1994. godine negdje oko Božića spontano sam doživjela 16 dana života bez uobičajene hrane. U to sam vrijeme proučavala razne tehnike transcendentalne meditacije, jogijsku levitaciju, snagu kristala i zvuka, a onda jedan dan više ništa više nisam mogla jesti i sve što bih pojela odmah bi povratila.

Nije mi bilo jasno što se točno događa, posjetila sam i liječnika koji je utvrdio da je sa mnom sve u redu, a ja sam shvatila da je život bez hrane moguć. To mi je potvrdio i susret sa Australkom Yasmuheen, koja je tada također živjela bez hrane.

U međuvremenu sam zaključila da mi se bez čvrste hrane koja truje i opterećuje ljudsko tijelo i duhovnost, povećala senzibilnost i izoštila osjetila, a osobito sluh, vidovitost i telepatske sposobnosti. Moja prehrana je daleko od uobičajenog fizičkog posta. Hranim se sveprisutnom kozmičkom energijom - pranom, koju prenosim svima kojima je potrebna za postizanje ravnoteže, za zdravlje i duhovni rast.

Kroz svoje tijelo i duh prenosim jedva primjetnu životnu energiju koja hrani, uspostavlja red i liječi. Svoje sposobnosti, ustrajnost i protok energije isprobala sam u različitim procesima bez hrane i u tišini, pa i u desetodnevnoj tami kao što to rade Kogi Indijanci.

Shvatila sam da telepatski mogu primiti informacije i životnu energiju od Univerzalne inteligencije i preko medija prenijeti je drugim ljudima. Primljenim darovima život mi se potpuno promijenio, pa sada kao šamanka, kozmičko-zvučna kirurginja i duhovna učiteljica služim čovječanstvu.

Koliko je pranojedstvo danas prisutno, odakle izvire?


- Proučavajući tradicije različitih civilizacija koje čuvaju tu naviku, naišla sam na oblik pranojedstva kao na način samoreguliranja i samorazvoja. Prakticiranje života bez hrane je kratko - od nekoliko dana do nekoliko tjedana i to obično u različitim inicijacijskim procesima.

No, ako biste se sada odlučili ne jesti i prijeći na pranu, morate biti dobro pripremljeni i već dugo bez mesa i škroba. Najbolje je da se prijelaz dogodi spontano. U protivnom, to je obično gladovanje zbog kojeg vam jednog dana mogu otkazati bubrezi, možete trpjeti bolove zbog trovanja, a zbog nedostatka tekućine možete se ozbiljno razboljeti. Stoga, ciljani prijelaz na pranojedstvo nikome ne savjetujem.

Naprotiv, na svojim predavanjima upozoravam na moguće ozbiljne posljedice. Tim više, što pranojedstvo postaje silno moderno, ali i oni koji su pokušali brzo odustaju jer ne mogu zadržati potrebnu razinu svijesti i životne energije.

Tko u svojoj svijesti uspostavi vezu s kozmičkim ima osjećaj da nije osamljen. Mi smo kozmička djeca, s duhom i tijelom u ovom prostoru i vremenu, ali potpuna odvojenost Kozmosa od Zemlje ne postoji. Kada jednom u svijesti povežemo oboje, postajemo otvoreni za tu kozmičku juhu koja nas hrani.

Što svjesnije hodamo po putu duhovnog razvoja iz svemira primamo više nevidljivog „benzina“ pa nam je potrebno manje čvrste hrane koju ja nazivam krutim gorivom.

- Imate li potrebu npr. ubrati jabuku ili smokvu sa stabla i pojesti je. Imate li uopće osjećaj gladi i reagirate li na miris hrane?

- Nemam osjećaj gladi. Imam ponekad želju osjetiti neki okus. Ali to brzo prođe. Ponekad stavim nešto u usta pa ispljunem.

- Hrane li se pranom i članovi vaše obitelji?

- Moj sin sve manje jede. Vjerujem, da će jednog dana i on prijeći na život bez hrane.


Sa svojim ansamblom je snimila 18 LP-ja i CD-ja
- Što bi se dogodilo s vašom ravnotežom da vam sada ponudim zdrav voćni kolač ili da zajedno popijemo šalicu kave?

- Mislim, da bih umrla. Najmanje što bi se dogodilo je da bih imala strahovite bolove.

- Čini se da vama pranojedstvo daje dovoljno energije za kreativnost. No, je li vam time ugroženo zdravlje, kako na vaš način prehrane gledaju liječnici? Gdje su vam granice, koliko spavate i što trenutno radite?

- Zbog tog načina života puno sam kreativnija - jer nemam smetnji ni trošenja životne energije za probavu. Spavam oko četiri sata. Više mi ne treba. Ostaje mi tako puno više vremena za stvaralački rad, pisanje, liječenje drugih...Neki liječnici se čude, neki ne vjeruju. Trenutno s profesorima našeg Medicinskog fakulteta obavljamo istraživanja i mjerenja svijesti – kod mene i polaznika mojih tečajeva koji prakticiraju tzv. kozmičku resonancu.

- Jeste li ranije jeli svu hranu, ili bili vegetarijanka, veganka, pa je pranojedstvo zapravo samo nova faza?

- Prije prijelaza na život bez hrane tri godine jela sam samo salatu sa spirulina algama. Prije toga u mojoj obitelji gotovo da nismo jeli meso.

- Svake godine na otoku Murteru organizirate tradicionalni suhi post. Kome je namijenjen i što mu je cilj?

- Jednom godišnje, obično u rujnu, ljude vodim na takozvani suhi post - 3 do 4 dana bez hrane i tekućine. Čitav proces sa pripremom i izlaskom traje 10 dana. Potpora kozmičkih esencija ili entiteta je u tom vremenu izuzetna, a rezultati osvješćivanja i harmoniziranja su izvanredni. Suhi post je namijenjen svima koji su spremni na brze i učinkovite promjene i koji žele harmonizirati život i odnose, osloboditi se stresa i dovesti u ravnotežu duh i tijelo.

Tečaj potiče duhovni rast i samoozdravljenje. To je vrijeme puno radosnog druženja, s tim da su prva tri do četiri dana odvijaju bez hrane ali uz tekućinu. Nakon toga, slijedi 3-4 dana bez hrane i tekućine, u tišini. Takav inicijacijski post davno su prakticirale skoro sve kulture - od starih Egipćana, Tibetanaca, Kelta, Slavena do sjevernoameričkih Indijanaca, starih Maja, Aboridžina, a neke kulture usklađene s prirodom ih prakticiraju i danas.

Tijekom posta sudionici tečaja primaju potrebnu životnu energiju. Što se događa kontroliram danju i noću te rentgenom kontroliramo njihove bubrege i pluća. Nikome se ne može ništa loše desiti. Samo promjena. Puno je i plača i izbacivanja tuge. Priprema za suhi post počinje šest dana prije na Rogli na Pohorju. Dan započinje tai chi quanom, univerzalnom vještinom specifičnih pokreta svih dijelova tijela koji dovode do jedinstva uma i tijela, te završava kozmičkom inicijacijom ili starodavnimi ritualnim i narodnim plesovima različitih kultura, što sve zajedno omogućuje duhovni rast, potiče čišćenje i oslobađanje od stresa i problema svakodnevnog života.

Na Murteru vježbamo tzv. Veduna jogu sa prekrasnim laganim pokretima uz iscjeljujuću glazbu ansambla Vedun. Tako ide brže. Pročišćene tjelesne tekućine dobivaju strukturu tekućeg kristala čime se osnažuje cijeli organizam i imunosni sustav i istodobno povećava duhovna moć, odlučnost, svjesnost, samopouzdanje, pa čovjek ima jasniji uvid i jasnije misli o onome što treba napraviti i kako nešto promijeniti u svome životu. A tu sam i ja, koja prije i poslije posta razgovaram sa svima i direktno im kažem, gdje rade greške i šta treba popraviti.

Kako izgleda suhi post?

- Počinje postupno. Kroz razgovor pokušavamo osvijestiti teškoće, probleme i blokade polaznika čije uzroke oni često vide na svoj način, a ja posve drugačije. Tjedan dana prije posta sudionici konzumiraju samo svježe povrće i voće i piju biljne čajeve ili vodu u kojoj se kuhalo povrće. U ponoć dan prije početka posta prestaju konzumirati hranu - sve do sredine četvrtog dana. Istina, uz Veduna zvukove i energiju postigli bismo dobar učinak čak i tada kada bi ljudi jeli i pili.

No, tri do pet dana bez hrane i tekućine značajno ubrza taj proces pa je rezultat znatno bolji. Suhi post se prekticira samo nekoliko dana da bi se u organizmu moglo nešto razgraditi, između ostalog i psihofizičke smetnje, duboki strahovi, zabrinutost, tuga, ljutnja...Petog dana svi polaznici su puni snage, brzo se oporavljaju i sjaje od radosti. Tada su spremni zajedno napraviti prvu ‘zabavu’ s juhom, kompotom ili čajem.

Mnogi tvrde da su im to najukusnija pića, a kasnije i jela, koja su kušali u svome životu. Salata, voće i voćna jela s palentom koja čisti bubrege mogu uživati tek na drugoj ‘zabavi’ četvrtog ili petog dana. Nakon toga svatko napravi lagane obroke po svom ukusu i podijeli ih sa svima. Nekima hrana uopće više ne miriše, zadovoljni su samo s tekućinom. Iz vlastitog iskustva mogu potvrditi da je mnogo teže biti bez tekućine nego bez hrane. Samo kapljica tekućine u vrijeme procesa može izazvati veliku slabost i prekinuti kozmičko-fizički proces harmoniziranja. Zato, za suhi post biram samo duhovno bogate i snažne borce koji su spremni za taj posebni izazov.

Mislite li da se odnosi u svijetu mogu popraviti promjenom načina prehrane i razmišljanja? Kako potaknuti dobre vibracije među ljudima i jeste li optimistični u pogledu budućnosti na Zemlji?

- Nalazimo se u vremenu velikih promjena kakvih nije bilo već tisućljećima. Događaju se duhovna evolucija in revolucija. Sve što je nezrelo i nema dovoljno suosjećanja i ljubavi mora se raspasti, što može biti i bolno. Naime, novo rođenje se uvijek događa iz nečega što mora otići, a to se još nije dogodilo u potpunosti i svugdje. Zato smo zbunjeni i osjećamo se kao u centrifugi. Srećom, svi koji smo svim srcem i dušom zaplovili prema duhovnom osvještenju, veselimo se novome, jer vjerujemo da se svijet mijenja nabolje.

Pri tome se moramo pitati što moramo sami napraviti da svijet bude bolji, kako se možemo ljubaznije ponašati prema drugim ljudima, kako se ponašati prema životinjama, imamo li dovoljno suosjećanja prema svim živim bićima? Kad ovo kažem svjesna sam svoje uloge. Dosad sam bila prilično tiha i na raspolaganju samo onima koji su dolazili k meni, a sada znam da stare zaboravljene mudrosti moram prenijeti široj javnosti.

Znam da radim stvari koje će zanimati sve više ljudi i sigurna sam da čovjek mora potpuno promijeniti svoj način razmišljanja, ako želi preživjeti ili dostojanstveno živjeti - bez ratova, nesreća i tuge.U radosti i obilju. Neka brzo bude tako!

JAVORKA LUETIĆ

Naslovnica Svijet